Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Tubes - KDNP-s nyílt levél a miniszterelnökhöz

A KDNP Pécs Városi Szervezete nyílt levélben intézett kérdéseket a miniszterelnökhöz a Tubesre tervezett radar ügyében és arra kéri Bajnai Gordont, hogy képviselje határozottabban a környezetvédelmi érdekeket, "járjon el a pécsiek biztonsága, egészsége és az emberi környezet védelmében úgy, hogy a demokratikus jogok ne sérüljenek".
A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott nyílt levelében ismerteti, hogy szerinte a radar építése a demokrácia teljes semmibevételét jelenti.

"Érez-e személyes felelősséget a pécsiek egészsége és biztonsága érdekében? Ön szerint a "jogállamiság felett őrködött" a kormány, amikor a Honvédelmi Minisztérium annak ellenére adta ki a jogerős építési engedélyt, hogy a Fővárosi Bíróság jogerős végzése meg sem érkezett a felperesekhez?" - sorolja kérdéseit KDNP Pécs Városi Szervezetének Vezetősége.

A levél írói kíváncsiak arra is, hogy egy esetlegesen megkezdett és felfüggesztett építkezés által okozott károkat miként kívánja helyreállítani a kormányfő az emberi környezetben, illetve, hogy van-e olyan hatástanulmány a kormány birtokában az egészségkárosítás mértékéről.

A Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.

A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A Honvédelmi Minisztérium a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást, a pécsi önkormányzat pedig lezáratta a Tubesre vezető utat.

Olvasóink írták

  • 1. sauron2 2010. január 12. 12:05
    „Egyébként sem lehet a Tubes tetéjre felmenni, mert védett katonai objektum van rajta! Most a pécsiek biztonsága vagy az ország és a EU/NATO biztonsága a fontosabb?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták Farkas Péter kiadatási kérelmét

Átadták Farkas Péter kiadatási kérelmét az andorrai hatóságok részére - közölte az Igazságügyi és… Tovább olvasom