Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Tudásközpontokat hoznak létre

A tudásközpontok létrehozásával a kutatás-fejlesztés (K+F) területén lehetőség nyílik arra, hogy az emberi és pénzügyi erőforrások egy helyen koncentrálódjanak, ami a technológiai fejlődés jelentős növekedését eredményezheti egy adott régión belül – mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos Budapesten.
A Népszabadság által rendezett kerekasztal-beszélgetésen a kormánybiztos közölte: a képzési, kutatási és ipari tevékenységeket kombináló tudásközpontok kapcsolódnak a kormány által kijelölt fejlesztési pólusokhoz, így a fővároson kívül központ lesz Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc, és Győr térsége, valamint a Székesfehérvár-Veszprém tengely.
Bajnai Gordon kiemelte, hogy a 2007-2013 közötti II. Nemzeti Fejlesztési Terv mintegy 8 ezer milliárd forintos uniós támogatásnak – tágabb értelemben – hetede-nyolcada juthat a fejlesztési pólusok versenyképességének javítására, egyetemeinek, kutatási központjainak fejlesztésére.
Egyed Géza, a GKM szakállamtitkára elmondta: Magyarországon jelenleg a GDP 1 százalékát, mintegy 175 milliárd forintot fordítanak K+F-re, aminek csaknem 60 százaléka állami, 40 százaléka vállalati forrás. A cél az, hogy 2013-ra a helyzet megforduljon, a vállalati és az állami K+F ráfordítások aránya 2:1 legyen.
A kormány arra törekszik, hogy 2013-ra a K+F ráfordítás elérje a GDP 2,5 százalékát, amelyhez a vállalatok 1,4 százalékkal, az állam 0,7 százalékkal és az uniós források 0,4 százalékkal járulhatnak hozzá.
Bogsch Erik, az összes magyar vállalat közül 2005-ben K+F-re a legtöbbet, 12,2 milliárd forintot költő Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója elmondta: a cég több mint 700 fős saját K+F-i szervezettel rendelkezik, és 31 vezető egyetemi tanszékkel és akadémiai kutatóintézettel futtatnak közös kutatási programot. Véleménye szerint a magyar felsőoktatásban erősíteni kell az elitképzés támogatását. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris 8-ra váltana az Internet Explorer?

A Microsoft képviselői máris az Internet Explorer böngésző következő verzióját tervezik. Tovább olvasom