Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Tudja-e, mióta divat a kombiné?

Ki gondolná, hogy a kombinált ruhadarab, vagyis a kombiné, e csinos fehérnemű elődje az ing volt…

Ki gondolná, hogy a kombinált ruhadarab, vagyis a kombiné, e csinos fehérnemű  – amely oly sokat sejtet és oly szexis tud lenni – elődje az ing volt…

A fehérneműk mindig is fontosak voltak a hölgyek számára. Igaz, az idők folyamán szerepük, jelentőségük, anyaguk, no és nem utolsósorban fazonjuk és méretük jelentős változáson ment keresztül. Ki gondolná például, hogy a kombinált ruhadarab, vagyis a kombiné, e csinos fehérnemű elődje az ing volt…

Az ing ugyanis egyáltalán nem volt mindig egyszerű, megszokott és hétköznapi viselet. Sőt. Őse, a görög khiton és a római tunika gyapjúból készült. Nem az alsóruha szerepét töltötte be, hanem felső öltözékként viselték a hölgyek. A ruha alatt hordott vászoninggel a nyugati népeket a barbár Kelet ismertette meg. A honfoglaló magyarok felső öltözékük alá rövid vászoninget húztak.

A fehérnemű Nyugat-Európában ebben az időben még nem volt ismert. E vászonból készült inget évszázadokkal később is csak a jómódúak hordták, s a viselete a legnagyobb fokú fényűzésnek számított. Olyannyira, hogy a bajor Izabella francia királyné is mindössze három inggel büszkélkedhetett. Pedig gondolhatjuk, hogy őnagysága nem tartozott a szegényebb réteg közé. A középkorban a fürdőslányok kombinészerű ruhában dolgoztak. A célnak és a napi munkának e ruha abban az időben tökéletesen megfelelt.

A francia forradalom aztán kisöpörte a divatból a hosszú szoknyákat, helyette lenge tunikákat kezdtek viselni a divatot követő hölgyemények. Az áttetsző, könnyű ruhák alatt azonban már nem lehetett vastag vászoninget, illetve alsószoknyákat hordani, így jött divatba a testszínű, testhezálló trikó. Kis idő múlva ismét a vászonból készült ing lett a módi, s a trikó helyett a hímzéssel, csipkével szegélyezett fehérnemű tűnt fel. A kislányoknak ebben az időben a térdig érő ruhák alá bokáig érő alsóneműt, mellényt, inget és legalább két alsószoknyát kellett viselniük.

A XIX. század végén az angolok úgy döntöttek, hogy a fiatal lányokat felszabadítják ezektől a plusz- és mondhatni, kényelmetlen ruháktól s megalkották az első combinationt, azaz a mellény és az alsónemű kombinációját. A francia nyelv combinaisonnak nevezte el e ruhadarabot. E szó bécsi változatából aztán szépen lassan kialakult a magyar megfelelője, a kombiné, ami természetesen csipkés s a hölgyek többségének ruhatárában még napjainkban is megtalálható.
Maller Emese

A XIX. század végén az angolok megalkották az első combinationt, azaz a mellény és az alsónemű kombinációját, amely az évtizedek alatt nagy változáson ment át, a férfiak és a hölgyek legnagyobb örömére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dob a szurkolóknak

Kosárlabda

Szijjártó Péter, a Rába Quelle Veritas Foton elnöke elmondta: a… Tovább olvasom