Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Tudjon meg mindent az iskolakezdési támogatásról!

A munkáltató a támogatást három formában nyújthatja, ebből az egyik az iskolakezdési utalvány. Kizárólag tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására használható fel.
2011-től a természetbeni juttatások fogalmát a béren kívüli juttatások és a béren kívülinek nem minősülő egyes meghatározott juttatások váltották fel.

A munkáltatónak (kifizetőnek) a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie, így összességében 19,04 százalékos mértékű adóterhet viselnek. E juttatásokkal összefüggésben más közteher-fizetési kötelezettség nem keletkezik.

A béren kívüli juttatások egyik közkedvelt eleme évente gyermekenként a minimálbér 30 százalékát (23.400 forintot) meg nem haladó összegű iskolakezdési támogatás.

Iskolakezdési támogatást adhat a munkáltató a munkavállalójának illetve a társas vállalkozás is a személyesen közreműködő tagjának.

Béren kívüli juttatást ilyen címen a családi pótlékra jogosult szülő, továbbá 2011-től a gyermek gyámja és a szülővel, gyámmal közös háztartásban élő házastárs (akár a nem vér szerinti szülő is) kaphat.

A családi pótlékra jogosult szülő kifejezés nem feltétlenül azt a személyt jelenti, aki a családi pótlékot ténylegesen igénybe veszi, ezért a munkáltatók egyazon gyermekre tekintettel akár mindkét szülő számára adhatnak iskolakezdési támogatást, függetlenül attól, hogy a szülők egy munkáltatónál, társas vállalkozásnál dolgoznak-e vagy sem.

Az iskolakezdési támogatást több gyermek esetén is gyermekenként lehet adni, vagyis például egy kétgyermekes család esetében mindkét szülő mindkét gyermekre tekintettel részesülhet ilyen juttatásban.

Iskolakezdési támogatás az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait az adott év szeptemberében kezdő, illetve folytató gyermekre, tanulóra tekintettel adható a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül.

A munkáltató (társas vállalkozás) a támogatást három formában nyújthatja:

• tárgyi formában tankönyv, taneszköz, ruházat juttatásával,

• a felsorolt javak beszerzéséről és a munkáltató (kifizető) nevére szóló számla megtérítésével,

• iskolakezdési utalvány formájában, mely kizárólag tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására használható fel.

Az iskolakezdési támogatás nyújtásához szükséges feltételek fennállásáról a juttatásban részesülő magánszemélyeknek nyilatkozniuk kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több pályázat a Széchenyi Terv programra

Több mint 500 pályázat érkezett egyetlen hét alatt az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) programjaira. Tovább olvasom