Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Tudnivalók a telefonszám-hordozhatóságról

Gyakorlatban is életbe lépett a vezetékes telefonszámok hordozhatósága. A törvény szerint az átállás legfeljebb 15 napot vehet igénybe, a mobiltulajoknak azonban májusig még várniuk kell a számhordozás lehetőségére.

Miről van szó?

Január első napjaiban száz üzleti fővonal előfizetése került át egy új szolgáltatóhoz - áll a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közleményében. Az úgynevezett földrajzi számhordozhatóság azt jelenti, hogy a helyhez kötött telefonvonal előfizetését az előfizető átviheti más szolgáltatóhoz, ha számára kedvezőbb díjcsomagot rendelhet meg.  Még nem tudjuk, hányan fogják igénybe venni az új lehetőséget; a telefonszolgáltatók első körben az üzleti előfizetők számára kínálnak majd kedvezőbb díjakat.

Határidők

A január 1-én életbe lépett Elektronikus Hírközlési Törvény a vezetékes szolgáltatók számára év elejétől kötelezővé teszi a telefonszámok hordozhatóságának biztosítását. A törvény szerint a mobilszolgáltatók ennek gyakorlati lehetőségét május 1-től kötelesek megteremteni.
Eelső alkalommal történt meg, hogy egy hazai vezetékestelefon-előfizető - korábbi hívószámának megtartása mellett - új szolgáltatót vesz igénybe. A hordozhatóság fogalma félrevezető lehet: az ügyfél vezetékes szolgáltatóját cserélheti le úgy, hogy száma közben nem változik, de nem érvényes akkor, ha új lakhelyre költözik.

Január első két hetében két bejelentés érkezett: száz, majd ismét száz üzleti előfizetői vonal átirányításáról rendelkeztek a szolgáltatóknál. Az első "éles" telefonszám-átvitel a GTS-Datanetnél történik meg.

Gyakorlati tudnivalók a számhordozásról

Miként kell hozzálátni a vezetékes számhordozás bejelentéséhez, ha az előfizető eldöntötte, hogy a hazai vezetékes szolgáltatók közül melyik kínál a számára legelőnyösebb díjcsomagot?

• Egyetlen változásbejelentő űrlapot kell kitölteni az új szolgáltató ügyfélszolgálatán - a többi a telefontársaságok feladata. A törvény három napot ad az új szolgáltatónak arra, hogy a változást a régi szolgáltató számára jelezze.

• A régi szolgáltatónak ugyancsak három napon belül kell eldöntenie, hogy a számhordozás megindítható-e. (Ha például az előfizetőnek számlatartozása van, akkor azt először ki kell egyenlítenie.)

• Ezt követően a két szolgáltató együttműködve elvégzi a szükséges műszaki tennivalókat a hálózatokban. A teljes átállás - a bejelentéstől számítva - legfeljebb tizenöt napot vehet igénybe.

A számhordozás lebonyolításához szükséges új irányítási információ megadásával kapcsolatos minden adatot rögzít a Központi Referencia Adatbázis, melyet az NHH tart fenn és működtet. Ennek az adatbázisnak az állományát a szolgáltatók áttöltik saját rendszerükbe, ezzel irányítják a hordozott számokra érkező hívások célba jutását. Ezért a szolgáltatásért az előfizetőknek nem kell fizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éheznek Michael Jacksonért

40 napos éhezésbe kezdett Dick Gregory amerikai aktivista és komikus, hogy sziolidaritást vállaljon… Tovább olvasom