Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Tudnivalók az 1% felajánlásához

Hogyan ajánlhatom fel adóm 1%-át?

Amikor személyi jövedelemadó bevallásukat elkészítik (vagy munkáltatójuk készíti) a nyomtatványok között két rendelkező nyilatkozatot találnak. Az egyiken az egyházaknak, a másikon a civil szervezeteknek adhatják személyi jövedelemadójuk 1%-át. Ezt az összeget akkor is be kellett tavaly fizetniük, ha most nem nyilatkoznak annak felhasználásáról.

Hogyan kell kitöltenem a rendelkező nyilatkozatot?

A nyilatkozat tetején lévő négyzetekbe kell beleírni a választott szervezet adószámát. A "kedvezményezett neve" rovatot nem kötelező kitölteni, az APEH úgyis adószám alapján azonosít. Ezután szabvány borítékba kell helyezni a nyilatkozatot, majd a borítékot le kell ragasztani és rá kell írni az Ön adatait: nevét, lakcímét és adóazonosító jelét. (Amennyiben munkáltatója készíti adóbevallását, akkor alá is kell írnia a borítékot, úgy, hogy aláírása átnyúljon a a leragasztáson.)

Meddig kell kitöltenem a nyilatkozatot?

A kitöltött borítékot az adóbevallási csomagjában 2006. május 20-ig el kell juttatnia az APEH-hez. (Ha munkáltatója készíti az adóbevallást, a borítékot 2006. február 20-ig kell átadnia munkáltatójának).
Egyéni vállalkozók esetében a rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje: 2006. február 15.


Hova kerül a pénzem, ha nem rendelkezem róla?

Amennyiben nem rendelkezik adója 1%-ról, vagy olyan szervezetnek ajánlja fel, amely annak fogadására nem jogosult, annak összege az államkasszába kerül.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy az 1%-omat  valóban közhasznú célra fordítják?

A kedvezményezettnek az átutalást követő naptári év október 31. napjáig sajtóközleményben nyilvánosságra kell hoznia a számára átutalt összeg cél szerinti felhasználására vonatkozó adatokat. Ebben szerepel a támogatás esetleges tartalékolásának ténye és összege is; ez azt jelenti, hogy a szervezet nem köteles a támogatást mindenképpen felhasználni, hanem azt jogosult tartalékolni.
A felajánlott összeg olyan költségvetési támogatásnak minősül, amelynek közcélú felhasználását az adóhatóság is jogosult ellenőrizni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordítottunk a receptversenyen

A Győr és Mosonmagyaróvár Régió Szakácsklub már a novemberi szakácsolimpiára készül. Tovább olvasom