Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Tudnivalók az országgyűlési választásokról

Magyarország közel 11 ezer szavazókörében több mint 8 millió választópolgár adhatja le szavazatát vasárnap reggel 6 és este 7 óra között a választások első fordulójában.
Érvényes első forduló esetén már vasárnap késő estére eldőlhet, hány párt kerül be a magyar Országgyűlésbe. Az önállóan induló jelölő szervezeteknek ehhez országos szinten öt százalékos támogatottság szükséges.

Az április 9-i választás első fordulójában a választók két szavazócédulát kapnak. Az egyiken a területi listán (a megyében, illetve a fővárosban) nduló pártokra, míg a másikon az adott választókerületben induló egyéni jelöltekre voksolhatnak. Területi listán 152 mandátum sorsa dől el, az egyéni jelöltek közül 176 lesz képviselő, míg a fennmaradó 58 helyet a
töredékszavazatok alapján kaphatják meg a jelölő szervezetek.

Az első forduló után csak akkor lehet területi mandátumot osztani, ha mind a 20 területi választókerületben érvényes a választás, azaz a választók több mint fele minden megyében, illetve a fővárosban elmegy szavazni.

Ha mind a 20 területi szavazás érvényes, akkor az Országos Választási Bizottság megállapítja az öt, illetve közös listák esetén a tíz százalékos választási küszöböt az országos összesítés alapján. A területi mandátumokat ezt követően a területi választókerületi bizottságok osztják ki.

Az első fordulóban tehát, ha az érvényes lesz, lényegében lezárul a listás szavazás; ebben az esetben a második fordulóban már csak egyéni jelöltekre lehet szavazni.

Az egyéni választókerületben akkor adható ki mandátum az első fordulót követően, ha a választópolgárok több mint 50 százaléka (legkevesebb 50 százalék plusz 1 választó) leadja szavazatát és az érvényes voksok több mint felét egy jelölt kapja.Ha ennél kevesebben mennek el szavazni, érvénytelen lesz a forduló. Ekkor valamennyi jelölt újra indulhat a második körben.

Amennyiben a részvétel meghaladja az 50 százalékot, ám egyetlen jelölt sem kapja meg a leadott voksok több mint felét, akkor ugyancsak második fordulót kell tartani. Ez esetben azok kerülhetnek fel a második fordulós szavazólapra, akik legalább 15 százalékos eredményt értek el. Ha a jelöltek nincsenek legalább hárman, akkor az első három, legtöbb szavazatot szerzett jelölt indulhat.

A választáshoz a polgároknak magukkal kell vinniük lakcímüket is tartalmazó személyi igazolványukat, vagy új típusú, kártya formátumú személyazonosító okmány esetén lakcímigazolványukat is. A személyazonosító igazolvány helyettesíthető az új típusú jogosítvánnyal vagy útlevéllel is, de utóbbiakhoz is mellékelni kell a lakcímigazolványt.


A mozgásukban korlátozottakat a szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnával keresi fel. Mozgóurnát a szavazás napja előtt a lakóhely szerinti polgármesteri hivatalban, a helyi választási irodánál, vagy a szavazás napján az "Értesítőben" megjelölt szavazókör szavazatszámláló bizottságától lehet kérni.

A szavazatszámláló bizottságnak a választópolgár előtt le kell pecsételnie az átadott szavazólapot. A bizottság köteles egy borítékot is mellékelni, továbbá biztosítania kell a szavazás titkosságának feltételeit. A választó dönthet arról, felkeresi-e a szavazófülkét vagy sem. A kitöltött szavazólapokat borítékban a szavazatszámláló bizottság előtt kell az urnába dobnia.

Érvényesen szavazni a jelölt, illetve a jelölő szervezet neve alatti, illetve melletti körbe írt "X" vagy "+" jellel lehet, minden más jelzést - például bekarikázást vagy aláhúzást - a szavazatszámláló bizottság tagjai érvénytelenítenek. Érvénytelen voksnak számít a több körbe írt "X" vagy "+" jel is, ugyanúgy, mint az üresen hagyott szavazólap.

Ha a szavazólap kitöltését a választópolgár elrontja, egy alkalommal újat kérhet a szavazatszámláló bizottságtól.Amennyiben a választópolgár úgy gondolja, hogy a voksolás körülményeiben szabálytalanság történt, kérheti, hogy az esetről a bizottság a jegyzőkönyvben készítsen jelentést.

A választás lebonyolításában a köztisztviselők és választott szavazatszámlálók mellett 25 ezer pártdelegált is részt vesz.Az Országos Választási Iroda napközben két óránként közli a részvételi adatokat. A szavazatok 95 százalék feletti összesítését várhatóan este 10 óra előtt az Országos Választási Iroda közzéteszi.

A kampánycsend este 7 óráig tart, ebben az időszakban tilos a választópolgárokat szabad akaratukban, véleményükben befolyásolni.

(Forrás: MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárások Franciaországban

A jövő héten kezdődő tavaszi szünet előtt az egyetemi elfoglalások folytatása mellett a gazdaság… Tovább olvasom