Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tudósok véleménye a népszavazásról

Rechnitzer: „Nemzeti egység kellene a sarkalatos kérdésekben”

– A kialakult helyzetet elég siralmasnak tartom és el vagyok keseredve – fogalmazott a Kisalföld kérdésére dr. Rechnitzer János, a győri Széchenyi István Egyetem professzora, aki szerint ami hétfőn történt Budapesten, az méltatlan volt az ötvenedik évfordulóhoz.


Rechnitzer János kifejtette, mi, magyarok semmit sem tudunk rendesen megcsinálni, a saját értékeinket, történelmünket sem tudjuk becsülni, s az ünnepet mindenki megpróbálta kisajátítani a maga ideológiája mentén. Jobbról és balról, lentről és fentről, s ez elkeserítő.
A professzor úgy véli, a Fidesz ügydöntő népszavazási kezdeményezése azt a cél szolgálja, ahogy Fónay Jenő fogalmazott, hogy folyamatosan melegen tartsák a levest, tovább forrósítsák a helyzet. Hónapokig elhúzódhat a népszavazás kérdése. Félő azonban, hogy az emberek egyre jobban elfordulnak a politikától, s azt mondják, elegük van, unják az egészet, miközben fogalmuk sincs arról, hogy milyen reformok lesznek, milyen áldozatokat kell hozni ezekért.
– Én nem hiszek a 268. ötletben, amit előkaptak a kalapból, mint egy nyulat – folytatta a professzor, aki szerint a feltett kérdésekre mindenki nemmel fog szavazni, mert senki nem akar változásokat, a politikai elitnek azonban ezeket meg kell tennie.
Felvetésünkre, hogy az ügydöntő népszavazás nem válaszai hogyan befolyásolhatják az amúgy is lyukakkal teli költségvetést, a professzor ezt mondta:
– A nép mondhat nemet, ott van azonban a konvergenciaprogram, amelyet az Európai Unió keményen behajt rajtunk. Lehet ismét görögtüzet gyújtani, ennek azonban nem lesz politikai eredménye. Le kellene ülni egy asztalhoz, s a két nagy pártnak meg kellene egyeznie a sarkalatos kérdésekről, amelyekben öt évig nemzeti egységre lenne szükség. Ha így történik, megnyugodhatna az ország és 2011-től bevezethetnék az eurót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heti eredmények

13 pontos: Papp Szandra (Nagyszentjános). Tovább olvasom