Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Túl a barátságon

A Wyoming és Texas prérijein játszódó romantikus történet főszereplője egy farmer és egy cowboy, akik első találkozásuk során egymásba szeretnek. Később mindketten családot alapítanak ugyan, de érzelmeik továbbra sem változnak...
rendező: Ang Lee

író: E. Annie Proulx
forgatókönyvíró: Larry McMurtry, Diana Ossana
operatőr: Rodrigo Prieto
zene: Gustavo Santaolalla
producer: Diana Ossana, James Schamus
vágó: Geraldine Peroni, Dylan Tichenor

szereplő(k):
Jake Gyllenhaal (Jack Twist)
Heath Ledger (Ennis Del Mar)
Michelle Williams (Alma Beers Del Mar)
Anne Hathaway (Lureen Twist)
Randy Quaid (Joe Aguirre)

A film sztorija

A Wyoming és Texas tágas síkságain forgatott film két fiatalember, egy mezőgazdasági munkás és egy rodeo cowboy történetét meséli el, akik 1963 nyarán találkoznak, váratlanul egy életre szóló kapcsolat alakul ki közöttük, melynek bonyodalmai, örömei és tragédiái a szerelem összetartó erejéről és hatalmáról tanúskodnak.

Ennis Del Mar (Heath Ledger) és Jack Twist (Jake Gyllenhaal) először egy hajnalon találkoznak, Joe Aguirre (Randy Quaid) birtokán, a munkáért sorban állók között. Az a világ, amelybe beleszülettek, hirtelen változni kezd és mégis, szinte alig fejlődik... Mindkettőjüket ehhez a tájhoz kötik céljaik - tartós munkát találni, megházasodni, családot alapítani - és mégis vágynak valami másra, megfoghatatlanra is. Amikor Aguirre pásztorként alkalmazza mindkettőjüket a fenséges Brokeback hegyen, egymásra találnak a barátságban, majd egy ennél is mélyebb kapcsolatban.

Nyár végére el kell hagyniuk a Brokeback hegyet és útjaik elválnak. Ennis Wyomingban marad és feleségül veszi szerelmét, Almát (Michelle Williams), aki két gyemeket szül neki. Jack-re Texasban felfigyel a rodeo királynője, Lureen Newsome (Anne Hathaway). Kapcsolatuk házassággal folytatódik, egy fiuk születik, Jack pedig apósánál kap állást.

Négy év telik el, amikor Ennisnek átad a felesége egy képeslapot, amely Jacktől érkezett, hogy átutazóban lesz Wyomingban. Ennis lelkesen várja barátját, majd egy pillanat alatt világossá válik, hogy az eltelt idő csak erősítette a kettőjüket összekötő szálakat. A következő években Ennis és Jack küzdelmesen igyekszik fenntartani a kettőjüket összekötő titkos kapcsolatot. Évente többször találkoznak. De amikor nincsenek együtt, szembekerülnek a hűség, az elkötelezettség és a bizalom örök problémáival. Végül már csak a természet ereje, a szerelem marad állandó az életükben. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Hanula Zsolt

"A tajvani rendező, Ang Lee hollywoodi nimbuszát eddig olyan látványorgiákkal sikerült kivívnia, mint wuhszia Tigris és sárkány, vagy a képregény-popcorn Hulk. Nem csoda hát, hogy mindenkinek leesett az álla, amikor bejelentette, legközelebb két meleg cowboy-ról forgat drámát. Ne gondoljunk súlyos üzenetértékű hatásvadászatra, ez "csak" egy jó sztori, bár megítélése elkerülhetetlenül ambivalens. Hozzáteszem, ez a fesztiválokra nem igaz, mert bár a legjobb film Oscarjáról speciel lemaradt, ám maga a rendezés megkapta az aranyszobrot, csakúgy, mint a festői tájakat pásztázó képek alatt bekúszó, ujjbeggyel pengetett akusztikus gitárból előcsalt filmzene, valamint a Pulitzer-díjas Annie
Proulx novellája lapján született forgatókönyv. És akkor még nem beszéltünk a Velencében, a Golden Globe-on és a Brit Filmakadémia díjkiosztóján bezsebelt elismerésekről"
A teljes cikk

mozinet.hu - Balázs Áron

"A Brokeback hegység a beteljesületlen szerelem kristálytiszta metaforája, azé az ábrándé, amely egy teljes élet feláldozása árán sem érhető el. Az érzékeny témát körültekintően és rendkívüli toleranciával kezelő Ang Lee rendezésének hála a Brokeback Mountain - Túl a barátságon a polgárpukkasztáson messze túlmutatva műfaj-definiáló love storyként és azonnali klasszikusként zárkózik fel a filmtörténet legnagyobb drámáinak sorába."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ígéretesen játszott a magyar válogatott Anglia ellen

A magyar labdarúgó-válogatott Manchesterben Anglia vendége volt, és 3–1-re kikapott. Tovább olvasom