Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Túl hosszúak a dokumentumfilmek

Túl hosszúnak és rosszul szerkesztettnek tartotta a zsűri a filmszemle dokumentumfilmjeit.
Túlságosan hosszúnak tartotta a 36. Magyar Filmszemle dokumentumfilmjeit a mustra dokumentumfilmes zsűrije; a grémium a képek hiányát, a világítás és a hang minőségét is az alapvető szakmai problémák közé sorolta nyilvános értékelésén kedden, Budapesten. 
A 42 film zöme hosszú, nincs igazán jól megszerkesztve -  kezdte kifogásainak felsorolását Sára Sándor zsűrielnök, akit a kedden este záruló filmszemle nyitónapján a Magyar Mozgókép Mestere-címmel tüntettek ki. 

Az operatőr-rendező hozzátette: a hossz-probléma már csak azért is bosszantó, mert rövidebbre vágva számos alkotás sokkal jobb lett volna. Példaként említette Csík Judit: Tollas című filmjét, amelyben "zseniális 25 perc van", s véleménye szerint ugyanez vonatkozik Tóth Artin: Érintettek című munkájára is. 

Sára Sándor kiemelte, hogy a legtöbben egyénileg, "magányosan"   készítik filmjeiket, hiányzik az a fajta műhelymunka, amely révén   korábban többszörös kontrollnak voltak alávetve az alkotások. 
Mint előrevetítette, a Duna Műhely által nevezett munkák közül négyet egészen kiválónak tartanak, ezek a díjazottak közé is bekerültek. Ebből arra következtet - folytatta -, hogy ahol műhelymunka folyik, ott jobbak az eredmények. 
A zsűrielnök a kifogások közé sorolta a "képek hiányát", amelynek révén szinte hangjátékká válhat egy film, továbbá a nem megfelelő világítást és az érthetetlen hangot. 

Székely Orsolya rendező-producer beszámolt arról, hogy az értékeléshez kitaláltak maguknak egy "játékszabályt", amely szerint "vannak, akik sérülnek", hiszen jó ítélet - mint mondta - nincsen. A dokumentumfilmek általa rettenetesnek nevezett hosszát részben azzal magyarázta, hogy létezik "megélhetési filmezés". 
A mezőgazdaságban létrejött nadrágszíj-parcellák létrejöttével   párhuzamot vonva hangsúlyozta, hogy a dokumentumfilmes szakma   szilánkokra esett szét, ezért megfelelő támogatás mellett fontos lenne csoportokat, műhelyeket kialakítani. 

Gulyás Gyula rendező azt mondta: enyhén szólva nem érti, mondhatni gyanúsnak tartja, hogy egy alkotó csaknem húsz filmmel jelenhet meg egy évben. Hiányolta, hogy a filmszemlén nincs kikötve, hogy az alkotók kategóriánként csak egy munkát nevezhetnek, megjegyezve: "néha az önkorrekció sem ártana". Véleménye szerint növelni kellene a filmszemlén a dokumentumfilmek vetítési napjainak a számát és a zsűri létszámát is, hogy valódi vita alakulhasson ki. 
A hozzászólásokban felvetődött, hogy önálló dokumentumfilmes   fesztivált kellene létrehozni. 

Az egyik felvetésre reagálva Sára Sándor egyetértett azzal, hogy "botrányos, ahogyan a közszolgálati televízió viselkedik"; nem   foglalkozik a dokumentumfilmekkel. Mint hozzátette, talán nyílt levelet vagy felszólítást kellene intézni emiatt az intézményhez. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázezer euró büntetés a Google-nak

A luxuscikkeket gyártó francia LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA pert nyert a Google ellen, a… Tovább olvasom