Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Túl nagy a kísértés a hőségben

A törvény szerint egyetlen mély-

művelésű bányatóban sem szabad fürdeni, aki azonban e tavak környé-

kén jár, az láthatja, hogy nagy a kísértés ebben a hőségben, mely bizony sokakat csal a bányatavak hűsítő vizébe. Győr mellett az abdai, győrújfalui tavak igen népszerűek. Mosonmagyaróváron és környékén, valamint a Rábaközben folyamatosan ellenőrzik a tiltott helyen fürdőzőket.

Régi tiltó tábla

Tegnap délután kettő körül húszan fürödhettek a győrújfalui, szinte ivóvíz minőségű tóban, ahol a kavicsbánya folyamatosan üzemel. Kint van ugyan egy régi tiltó tábla, amely a mély vízre figyelmeztet, de láthatóan senki nem veszi komolyan. A bányamunka a másik oldalon folyik, így senki nem zavarja a másik nyugalmát és idén még nem történt itt baleset.

20–40 méteres mélység

A fürdőzők szerint az úszni tudókra nézve semmiféle veszélyt nem jelent a húsz-negyven méteres mélység, többek szerint inkább az a baj, hogy nem építik ki rendesen a partot és nincsenek büfék.
Ám a jogalkotó szemszögéből a fürdés azért kockázatos, mert a víz hőmérséklete szinte centiről centire csökken és ez veszélyes lehet, főleg a szívbetegekre nézve.
Somogyi György, Abda polgármestere elmondta: az abdai tóban 1995 óta végeznek mélyművelésű munkát, azóta tilos a tóban fürdeni, s ezt jelzik is a megfelelő táblák. Korábban az önkormányzat maga alakított ki szabad strandot a területen és az abdai tó a térség legnépszerűbb vize volt.

Több baleset is történt

A polgármester szerint azonban 1995-től kezdve már nem lehetett vállalni a kockázatot, különösen azután, hogy több baleset is történt. Somogyi György egyébként hozzátette: a 2000-ben adott bányászati jog 2010-ben lejár, és utána ismét napirendre kerülhet a legális szabad strand kérdése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérfejlesztés

Babót. A babóti önkormányzat idei tervei között szerepel a település játszótereinek fejlesztése. A… Tovább olvasom