Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Túl nagy zajt

kelt a Komszol

Egy több ember számára szörnyen bosszantó dolog miatt írok. A mi problémánk abból fakad, hogy Győr szerintem legzajosabb részén lakunk. Szó szerint úgy kell elképzelni, hogy az éjszakai pihenés lehetetlen, ugyanis a kommunális szolgáltató van mögöttünk, és egész éjjel elviselhetetlen a zaj, még csukott ablaknál is. Mivel most még viszonylag jó idő van, éjszakára szeretnénk kinyitni az ablakot, de még a füldugó sem segít. Arra lennénk kíváncsiak, nem védi semmilyen törvény a jogainkat? Nem létezik arra semmilyen jogszabály, hogy éjszaka lakóházak közvetlen közelében tilos olyan mértékű zajjal dolgozni, hogy az ott lakók nem tudnak aludni? Kérdem én, mért kell egész éjjel kalapálni, kora hajnalban olyan hangzavart csapni a fűnyíróval, hogy az egész ház felriad (már ha egyáltalán el tudott aludni)? A másik probléma, hogy egész éjjel jönnek-mennek az autóik, és az út pont a házak mellett vezet el. Holott a Komszol másik oldalán egy iskola van, ha amellett lenne az útjuk, az senkit nem zavarna, hiszen éjszaka az iskola üres...

Nem ritka az sem, hogy az éjszaka közepén hangosan kia-

bálnak egymással. Egyszóval tűrhetetlen ez az egész.
A levélre Nagy Csaba szóvivő válaszolt:
„ A zaj mint környezetszennyező tényező a technikai fejlődés felgyorsulásával egyre nagyobb terhet jelent az emberek számára, ezzel együtt a zajt kibocsátó gépek, berendezések, közlekedési eszközök a mindennapi életünk biztonságát és kényelmét is szolgálják. Életszerű példa erre a vasút megjelenése. Ne feledjük, hogy Bécsből az első vonat 1855. december 24-én futott be a győri vasútállomásra, rövid menetidejével kiváltva a sokszor veszélyes hajóutat.
A megépített vasút mellett a lakossági hulladékgyűjtés kezdeti időszakában már zajszennyező forrásként lépett fel a Kálvária úti telephely, ami azt eredményezte, hogy a vasút és a Kálvária út közötti telkek ára leesett. Ezt akkor néhány vállalkozó felismerte, megvásárolta a területet, majd építési telekként értékesítette, amire felépültek a házak. A folyamatosan csökkenő mértékű, de mégis jelen lévő zajhatással a lakók sajnos csak a tulajdonosváltás és a beköltözés után szembesültek.
Cégünk a lehetőségeihez képest mindent megtesz azért, hogy az itt lakók pihenését, kikapcsolódását elősegítse. Szintén életszerű az alábbi példa: a kukásautón dolgozó rakodók, valamint a közlekedésben részt vevők életének védelme érdekében tolatás alkalmával a hulladékgyűjtő járművek sípoló hangot adnak. Mivel ez zajjal jár, telephelyünkön megtiltottuk az éjszakai tolatást. Szakembereink a műhelyben éjszaka zárt ajtók mögött dolgoznak, pontosan azért, hogy a lehető legkisebb zaj szűrődjön ki akkor, amikor a mindannyiunk szemetét elszállító kukásautó üzembiztonságáról gondoskodnak a kisebb javítások során.
A fentiekben változásra középtávon lehet számítani. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. működési területén lévő önkormányzatok bevonásával alakult meg a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, melynek feladata 112 település hulladékgyűjtési rendszerének – minden igényt kielégítő módon történő – modernizálása. A tervek között szerepel többek között a gépudvar belvárosból történő elköltöztetése, ennek köszönhetően jelentősen mérséklődik majd a zajterhelés. A projekt jelenleg tervezés alatt áll, a megvalósításig a Tisztelt Lakók türelmét kérjük. A városi és a belvárosi élet az ott lakók számára kényelmes életvitelt tesz lehetővé, aminek sajnos az egyik árnyoldala a zaj. A Kálvária úton lakók ezzel nincsenek egyedül, hiszen a forgalmas főutak, gyárak, üzemek, a mentő- és tűzoltóállomások környezetében élőket nap mint nap hasonló zajterhelés éri” – áll Nagy Csaba szóvivő levelében.
További információval a társaság szóvivője, Nagy Csaba a szovivo@komszol.hu e-mail címen és a 20/922-5716-os telefonszámon áll rendelkezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom