Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 12°C Még több cikk.

Túl sok diákott buktatott meg kémiából, leváltották

A 27 fős hetedik osztály több mint felét megbuktatta, egy tanulót nem engedett javítóvizsgázni a balatonszárszói általános iskola igazgatója.
A képviselő-testület a 2010 és 2015 közötti időszakra bízta meg az igazgatónőt a helyi általános iskola igazgatói teendőinek ellátásával, egyben biológia, kémia és egészségtan szakos tanárrá nevezte ki.

A szülők mindjárt az első év után panaszt tettek, mi több, a tantestület tizenöt tagja is írásos panaszt terjesztett elő az iskolavezető ellen, majd a település képviselő-testülete oktatási szakértők véleményének kikérése után leváltotta az igazgatónőt. Jogosan tette – hosszas pereskedés után nemrég adott igazat az önkormányzatnak jogerősen a Kaposvári Törvényszék, helyben hagyva az első fokon eljáró Kaposvári Munkaügyi Bíróság döntését - írta a sononline.hu.

Szakértőt bíztak meg az esetek kivizsgálásával: szerinte "a szülői panaszok megalapozottak abban a tekintetben, hogy a szaktanári feladatait nem látta el maradéktalanul, továbbá hiányosak az intézményvezetői feladatokkal kapcsolatos jogszabályi ismeretei, ennek alapján megkérdőjelezhető az intézményvezetői alkalmassága" - írja a Sonline.hu.

A képviselő-testület visszavonta az igazgató vezetői megbízását, aki válaszul bírósághoz fordult és másfél millió forint kártérítésre is igényt tartott. A kérvényt jogerősen elutasította a bíróság, helybenhagyva az első fokon eljáró Kaposvári Munkaügyi Bíróság döntését.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. czindi 2013. március 06. 17:54
  „"A kisiskolásokat tanítják, nevelik. Ott tanulók vannak. A sok bukás inkább tanár, tanító hibája." Nagy m...a lehetett, akárki írta. F..ja nincs a való élethez! Csak el kell menni egy iskolába, és megnézni a szövegértelmezést. De lehet még gimiben is találni olyat, aki nem tud rendesen olvasni! Ide vezetett, hogy "ne buktassunk"! Meg az, hogy nem merik jelenteni az igazolatlanul hiányzó lógósokat...mert akkor jön a szülő és megveri a tanárt, hogy miatta nem kapta meg a segíjt...
  Csasa.."Minden ötödik tanár ilyen szadista stílusú, azokat mikor bocsátják el???" te hol élsz? Még csak csúnyán ránézni sem szabad a gyerekre, ha nem akarsz bíróságra járni...Sőt, ha az egyik ...ny gyerek le...nyozza a másik .... nyt, akkor is a tanerőnek esik neki a kedves ....ny szülő...Itt tartunk. És akkor csoda, ha a pedagógusok 90 %-a a nyugdíjat választja?
  Ilyen szar fizetésért csak az igazán elkötelezett tanít-tanár vállalja a sok méltatlanságot, megalázást! Köszönjétek meg nekik, hogy ilyen körülmények között is megpróbálnak embert nevelni a neveletlen, srihonya ( tisztelet a kevés kivételnek ) gyerekeitekből!!!!”
 • 36. SP 2013. március 05. 08:36
  „34. my
  Nem.

  Az állami
  nemzeti tanterves, nem fizetős iskoláknak az "új struktúrája"
  már bevált a kicsit távolabbi múltban. Egy szabvány szerit működő iskola állandó, átlagos minőséget ad.

  Minden másban
  létező fogalom a szabvány. MSZ EN ISO DIN

  Mi több kötelező.
  A minőségbiztosításra, a minőség tömeges méret eseti állandóságára így lehet csak garancia.

  Máshol,
  de itthon is van már public school, english school, french school stb.stb.

  Specko iskolák működjenek
  tömegesen közpénzből, átlag bérből élő, átlagos képességű nebulóknak, az a világon sehol sincs.

  Létezik viszont
  tehetség gondozás közpénzen .
  Az iskoláknak van lehetőségük kiemelni az átlagtól eltérő tehetségeket.

  Itt bizony zsebbe kell nyúlni.
  El lehet kalandozni a megfizetett elitképzésben is méregdrágán.
  Ha kell minden diáknak külön tankönyvet is írnak, csak legyen aki megfizeti.”
 • 35. Casablanca 2013. március 05. 07:18
  „Minden ötödik tanár ilyen szadista stílusú, azokat mikor bocsátják el???”
 • 34. myckie 2013. március 05. 06:54
  „21. SP
  Amit te írsz, az nem a megoldás lesz! Ez csak beszűkít mindenkit, egységesít, szürkévé és később fejlődésképtelenné tesz! Ha a központi gondolkodás lassú lesz, politikailag befolyásolható, akkor az oktatás is elmarad a világ fejlődésétől! Lesz majd sok buta, önálló gondolkodásra képtelen, zombi gyerek, akik szépen tudnak az iskolapadban ülni!
  Az igazi megoldás olyan iskola lenne, ahol a gyerekeket gondolkodni, önállóan cselekedni tanítanák meg, de most pont az ellenkező irányba megyünk!”
 • 33. szabójóska 2013. március 04. 23:46
  „18 nelek
  Ezt egy műegyetemi professzor mondta valamikor, akivel szerintem a Te "tanárod" nem találkozhatott,lévén ott nem tanárképzés,hanem mérnök képzés folyt, tehát ő szerencsétlenkém egy rossz epigon volt Egyébként véleményem szerint ez nagyképűen mindenről elmondható lenne, csak az ilyen nem tanár.Ha azt mondja valaki,mert ilyen van nem egyszer,most ennyit tudok,vagy tudunk,vagy utána kell a problémának néznem,az nem szégyen.Mert az okos diák nem fikció, hanem nagyon is valóság.
  Aki meg a hexánnál elakad az ne erőltesse magát,inkább kötögessen.”
 • 32. vmagdi 2013. március 04. 23:36
  „nelek bevásárlókocsi amúgy se választhatja a rövidebb utat, mert kocsival jár... :)”
 • 31. FreeSpeechForTheDumb 2013. március 04. 23:20
  „Gratulálok a szerkesztőknek, hogy egy fontos részletet kihagytak, és gratulálok az olvasóknak, akik nem olvasták el a hírt a megadott oldalon, mégis fröcsögnek. Idézem:
  "(...) hetedik osztály huszonhetes létszámához képest túlságosan magas a kémia tantárgyból megbukó, vagy elégséges osztályzatot kapó diákok aránya; heten kaptak elégtelent, nyolcan kettest anélkül, hogy a tanév során gyermekeik tanulmányi eredményével kapcsolatos gondokról érdemjegyekkel, vagy tanári figyelmeztetéssel tájékoztatást kaptak volna. Öt hetedikes tanulót egyetlen félévi érdemjegy alapján osztályozott év végén. "

  Egyetlen félévi érdemjegy... Az ugye megvan mindenkinek, hogy legalább havi egy-egy érdemjegy kell ahhoz, hogy lezárhassa a tanár a félévet? Ezért szoktak a félév és az év végén utolsó röpdolgozatok, felelések lenni, mert a javítani szándékozókon kívül vannak olyanok is, akiknek nincsen elegendő jegyük ahhoz, hogy a tanár osztályozhassa őket.
  És a félévi bukásértesítőről tetszettek hallani?

  Még jó, hogy kivételes módon belenéztem a híradóba, ahol leközölték ezt a részletet is, és nem voltam rest a hír forrásánál is leellenőrizni, ott is ezt írják. Különben én is anarchista, rebellis kis hetedikeseket vizionáltam volna, mint itt egyesek..”
 • 30. nelek 2013. március 04. 21:18
  „26. bevásárlókocsi 2013.03.04. 20:08

  és még a Pitagorasz tételről nem is beszéltünk. Ha nem tudod, azt sem tudod, hogy rövidebb keresztben átmenni a téren, mint körbe.”
 • 29. SP 2013. március 04. 20:43
  „Felső oktatásban is ,
  de pl. szakmai oktatásban, pl. villanyszerelő esetében a vizsgáztató nem lehet elnéző.

  Összekeveri a szaki jelölt
  a vezetékek színkódját. Evidens a talpas egyes osztályzat.

  Ha elnéző a vizsgáztató a tudatlan az embert is ölhet, jobb esetben önmagát.

  Pl, szigorlat:
  100 minimum kérdéses alap tudásszint ellenőrző tesztlap az első fordulóban.
  Aki nem tudta mind, nem vizsgázhatott. Az birka. Felsőoktatásban rendben a szigor.

  De ez nem általános iskola, ahová járni kötelező.”
 • 28. mazsolaszolo 2013. március 04. 20:22
  „24: Csak Magyarországon "természetes" az, hogy a diákok 90%-át kiszórják UV-ra. Ha a német egyetemeken olyan durvulás menne, mint amit otthon általánosságban megengednek maguknak az egyetemi oktatók, akkor itt már fejekkel fociznának az utcákon (és a magyarokkal ellentétben a németek tudnak is focizni).

  Nálunk magoltatás van, egy rakás fölösleges eanyag, egy rakás buta ember, durvulás a vizsgákon, túl sok szóbeli vizsga (itt elenyészően kevés van), és ha megvan a diploma, akkor sem a tudás és a képeségek számítanak, hanem a nepotizmus. Ez pedig elkedvetleníti a valóvan tehetséges embereket, tönkreteszi a kölykök motivációját - így nem csoda, ha 25 évesen már utálják a főnököt és gyűlölik a munkájukat.

  Ezért sem haladtok ti semmire sem.”
 • 27. mazsolaszolo 2013. március 04. 20:15
  „Helyes. Ha sok gyerek bukik, akkor az egyértelmű jelzése annak, hogy rossz vagy alkalmatlan a tanár.

  Bevezethették volna ezt pl. a szegedi jogi karon is, már tizenöt-húsz évvel ezelőtt is. Volt gimis osztálytársaim sokat meséltek olyan emberekről, akik a tetteik és a jellemük alapján az ember névre sem voltak érdemesek, nemhogy a tanárra.
  Természetesen voltak kivételek is. Hallottam kiváló tanárokról, kiváló emberekről is - de mit ad Isten? 90%-uk Bp-ről járt Szegedre tanítani, és ők még a régi rendszerben (1945 előtt) születtek és nevelődtek.
  Ahogy Hofi mondaná: "nem is értem...".”
 • 26. bevásárlókocsi 2013. március 04. 20:08
  „17: elég szűk látókörű hozzászólásod van :)”
 • 25. radic 2013. március 04. 19:46
  „Na ez is tipikus. Ha mindenki átmegy, akkor hitvány az oktatás és rinyál mindenki. Ha meg keményen megszűrik a diákokat, akkor meg megint rinya van. Javaslom a magyar zászló közepére a rinyáló ember figuráját.”
 • 24. SP 2013. március 04. 19:06
  „Nem ugyan az a helyzet
  az általánosban vagy a felsőoktatásban. A kisiskolásokat tanítják, nevelik. Ott tanulók vannak. A sok bukás inkább tanár, tanító hibája.

  Felsőfokúban
  hallgatók vannak, előadást hallgatnak, előadók vannak. 90% kiszórás uv-re természetes.”
 • 23. geza 2013. március 04. 18:52
  „Nálunk a fősulin is volt 1-2 vicces tárgy. Anyagtudomány: 200 főből 30 ment át második félévre. Forgácsolás tech alapjai kb 300 ból (hozzájöttek a "bukottak is"), a gyakjegy kb 15 embernek lett meg. Még sem sírt senki...Tanult!!”
 • 22. bicikliör 2013. március 04. 17:58
  „Most kapaszkodj!!!!!
  Az élettársam lánya a 2010-es évben végzett egy szegedi álltalános iskolában (jó hírü) az osztályban 32 tanuló volt.
  Ebböl a nyolcadikban 32 gyereket kellett MATEMATIK?B?L korrepetálni,természetesen magánúton.
  Statisztikailag ha egy korrepetálás 1500 forint a gyerekek heti kettö alkalommal csinálják,akkor az 3840000 Ft egy hónapban a szülök terhére. A pedagógus a mai napig OTT VAN...nem tanít csak ott van.
  A fenti sorokért vállalom a felesösséget. RB”
 • 21. SP 2013. március 04. 17:48
  „A központilag szabályzott
  egységes nemzeti tanterv, a tanfelügyelet hálózat várhatóan rendbe teszi ezeket a problémákat is.”
 • 20. Ferrer 2013. március 04. 17:07
  „18. czindi
  Na pont ez a lehető legrosszabb hozzáállás egyetemeken, mert nem motiválja a diákokat. Amcsiban a kevés számú egyetemeken pl. minden hülyének megadják a kettest általában, pont ezért kialakult a diákok körében egy olyan norma, hogy nem sikk átcsusszanni, inkább ciki, ott mindenki a minél jobb osztályzatra megy.”
 • 19. _csutak_ 2013. március 04. 16:30
  „Tanár lányom és rokonaim szerint kétféle pedagógus van:
  1, képesítés nélküli
  2, képesség nélküli.”
 • 18. czindi 2013. március 04. 16:28
  „B..tassuk csak a tanárokat! Megérdemlik! Az eredmény? Hetedikesek nem tudnak írni, olvasni, nem tudják a szöveget értelmezni, folytassam még? Hajrá liberalizmus!
  Nekünk volt egy professzorunk, nála így szólt a kádencia: %-ösre csak a Jóisten tudja a .....át, mert Ő mindent tud. Én négyesre tudom, a docensem hármasra. A többiek ( adjunktusok és társaik ) esetleg kettesre. Ami marad, az az Önöké!
  És azért elvégeztük az egyetemet, és emberek lettünk ,és megálltuk a helyünket. A szüleink nem rohangáltak be az iskolába fölpofozni, leköpni, stb. a tanárainkat, sőt igazat adtak nekik....”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP szerint nem hibáztak az RTL Klub felvételeinek felhasználásával

A párt Magyarország ma címmel bemutatott filmjében felhasználta az egyik kereskedelmi csatorna… Tovább olvasom