Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Tulajdonrészt akarnak a húsgyárban a gazdák

Szerdán Kapuváron mintegy 110 egyéni gazda és 22 társas vállalkozás részvételével megalakult a termelői konzorcium. Pk évi 330 ezer sertést adnának le.
A kapuvári húsgyár megvásárlására, s a későbbiekben létrejövő gazdasági társaságban a többségi tulajdoni hányad biztosítására termelői konzorcium alakult. Az alapítók háromtagú tárgyalóküldöttséget is választottak: Bóna János, a Rábapordányi Mezőgazdasági Rt. igazgatója, Fenyőházi Tibor, a MAGOSZ megyei elnöke és Molnár István, a Molpig Kft. tulajdonosa lett a vezetőjük.

 „Miután többször és hiába kerestem Tóth Ervin urat a Ringától, hogy próbáljunk valamiféle megoldásra jutni, elfogyott a türelmünk. Nem vagyunk megelégedve az új bérlővel, Román Gyulával folytatott tárgyalásokkal sem."
Bóna János
Az alakuló ülésen megfogalmazódott a távlati cél: többségi tulajdon szerzése a kapuvári gyárban, s ezt előmozdítandó a tárgyalások megindítása a minisztériumokkal a beígért állami segítségvállalás ügyében. A második fontosabb kérdéskör a Ringával szemben fennálló és a gazdák szerint a Ringa által egyoldalúan módosított szerződések felülvizsgálata, az esetleges kötbérezés érvényesítése volt. Harmadikként a vezetőség felhatalmazást kért és kapott a konzorciumtól a későbbiekre a vásárlásra felállítandó gazdasági társaság további tagjaival folytatandó tárgyalásokra.

Erről Molnár István elmondta: a reményeik szerinti, maradék 40 százalékos tulajdonrészre mindenképpen egy szakmai befektetőt keresnek, aki a termelés mellett kereskedelmi kapacitásaival is segítené a céget.

Itt ismét felmerült a Carnex Kft. neve, amely fenntartja vételi ajánlatát a teljes gyárra és vállalná az esetleges kisebbségi tulajdonrészt is. Moln ár elmondta: amennyiben az állam biztosítja a beruházás 90 százalékát kölcsön formájában, úgy a konzorciumba tömörült gazdák saját erőből fizetnék a maradék 10 százalékot. Molnár István szerint ezt az egytized részt a Carnex letenné a gazdák helyett.
Persze más cégekkel is tárgyalnak. Ahogy ezt Bóna János megfogalmazta: mostanában már nemcsak ők keresik a cégeket, hanem már eddig is hét-nyolc szakmai befektető érdeklődött a lehetőségek után.
Biró Péter kapuvári polgármester tájékoztatta a gazdákat az önkormányzat lépéseiről a tradicionális kapuvári termékek márkavédelmének érdekében. Hozzátette: a későbbiekben az önkormányzat egy-két százalékos tulajdonos szeretne lenni az Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő szerint egymilliárd forintra taksált kapuvári üzemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmai felkészítési projekt Németországban

Folyamatosan lehet jelentkezni a négyhetes, németországi szakmai felkészítő programra, amelynek… Tovább olvasom