Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Túlélési tippek az első napokra új munkahelyen

Most nyerted el álmaid állását, és úgy véled, sínen vagy? Készülj fel rá, hogy az első pár hónap szorongásokkal teli időszak lesz!

Most nyerted el álmaid állását, és úgy véled, sínen vagy? Készülj fel rá, hogy az első pár hónap mindig szorongásokkal teli, ekkor dől el ugyanis, hogy rátermett vagy-e, és sikereid igazolják-e munkaadóid előtt, hogy jól döntöttek, amikor téged választottak az állásinterjún. Ha elsajátítod a túlélő-taktikákat, könnyedén átvészelheted az első kritikus hónapokat. Tippjeink.

Mi legyen az első teendőd?

Első munkanapodon — hogy a későbbiekben hatékonyan teljesíthess — lépésről-lépére ismerd meg a vállalat ügyrendi szabályzatát és működését! Mindehhez használd a céges weboldalt, a vállalati jelentéseket és kiírásokat. A cél, hogy minél többet megtudj arról, hogyan működött a cég, mielőtt jelenlegi posztodat elnyerted.

Légy lelkes és kitartó!

5 dolog, amire ügyelj
1. Figyelj arra, hogy mit mondasz!
2. Légy interaktív: tégy föl minél több kérdést!
3. Használd ki a lehetőségeket, mutasd meg a képességeidet!
4. Tanuld meg a játékszabályokat!
5. Légy nyitott, és sohase bíráld mások munkáját!
Ügyelj arra, hogy első nap időben érkezz! Ha szerencséd van, egy személyes "beavató szertartáson" vehetsz részt, amely akár több napig is eltarthat. Ezalatt valószínűleg egy halom útmutatót kapsz, többek között egy kézikönyvet a cég működéséről, amelyen bizony át kell rágnod magad. Ragadj meg minden lehetőséget, hogy feltehesd azokat a kérdéseket, amelyek a vállalattal kapcsolatban merülnek föl benned!

Ha körbevezetnek a cég épületében, memorizáld, hogy melyik részleget hol találod. Készülj föl rá, hogy az első néhány héten még zavart leszel és nem biztos, hogy átütő sikereket fogsz elérni a munkádban a beilleszkedés időszakában. Ne aggódj, a zűrzavar és a csalódottság csak átmeneti állapot, minden új munka – és munkahely - velejárója.

Tartsd be a protokollt!

Minden vállalatnak – munkahelynek - megvannak a maga íratlan szabályai és tabui, amelyekkel nem árt, ha rögtön az első napon megismerkedsz, a későbbiekben pedig pontosan be is tartod ezeket. Keress olyasvalakit, aki bepillantást ad a cég politikájába és emellett a vállalat belügyeibe és az aktuális eseményekbe is beavat. Tartsd nyitva a szemed és a füled! Figyeld, hogyan viselkednek mások, és magatartásodat igazítsd az övékhez.

Alakítsd elvárásaidat, mérlegeld kilátásaidat!

Ahhoz, hogy sikeresen átvészeld az első száz napot, az is szükséges, hogy jó kapcsolatot építs ki a főnököddel. Törekedj arra, hogy saját, kezdeti elvárásaidat — az első időszakban különösen — igazítsd munkaadód elvárásaihoz. Keresd a lehetőséget, amikor kimutathatod, hogy szívesen tanulsz és nyitott vagy az újdonságokra. Ez ugyanis jelzi, hogy alkalmas vagy a nagyobb  felelősséggel járó feladatok elvégzésére is. Kérd meg a főnöködet, hogy adjon visszajelzést a munkádról és szakmai fejlődésedről!

A következő száz nap

Bebizonyítottad, hogy tökéletesen rátermett és a vállalat iránt kellőképpen elkötelezett vagy? Az első néhány hónapot követően se lankadjon lelkesedésed! Ha teheted, vegyél részt a vállalati továbbképzéseken, workshopokon és tájékozódj a legújabb HR- irányzatokról. Mindig légy nyitott, fejleszd képességeidet és bővítsd szakmai tapasztalataidat! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Zene-bona” tábor

Zene-bona tábort szervez a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény negyvenhárom fős… Tovább olvasom