Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Túlélni a mindennapokat

Szeretné még látni leánya, fia felcseperedését, pályaválasztását az a 33 éves fiatalasszony, akinél az orvosok három különböző méretű daganatot
diagnosztizáltak. Igaz, ezek állítólag jóindulatúak, ám Andrea lelkileg képtelen arra, hogy kamasz
gyermekeit akár csak rövidke időre is magukra hagyja.
Egyik napról a másikra drasztikusan rosszabbodott a Jánossomorján élő Lázár Istvánné Andrea látása. Több orvosnál is járt, mire a 33 éves asszonyt elküldték CT-re, ahol a vizsgálat három, egymástól különálló daganatot igazolt. A tumorok jóindulatúak, ezért az asszonynak – a 67 százalékos rokkantság megállapítása mellett – a szakértők az újbóli munkavégzést javasolták. A kérdés csak az: ilyen állapotban hol, milyen körülmények között?

A kétgyermekes édesanya megdöbbentőnek tartja azt az orvosi hozzáállást, amely gyakorlatilag azt sugallja, hogy folytassa eladói munkáját. Nem mer belegondolni abba, hogy egyszer teljes sötétségre ébred. Akkor talán csak akkor hinné el neki a kéttagú orvosi bizottság, hogy munkáját jó ideje már nem tudja maradéktalanul ellátni.

– Belülről ezt a tényt az állapotomról még nem fogtam fel – árulta el magáról az asszony. – Áprilisban vettek a koponyámból biopsziát, a gyerekeimnek az időpontot sem mondtam meg. Megegyezéses „jelként" azonban az agyközeli daganatot jóindulatúnak mondják. A tüneteket tekintve sokszor napközben is elfáradok, ilyenkor lepihenek, de különben jól érzem magamat. Talán ez utóbbi miatt küldene vissza az orvos dolgozni. Egyelőre azonban nincs hova. A másik: minimálbérre voltam bejelentve, rendszeresen kell járnom vizsgálatokra, kontrollra. Az eladói munkát maradéktalanul nem fogom tudni ellátni, mert nem emelhetek. Kérdem én: megvárják, míg teljesen megvakulok, s akkor minden ellátást, támogatást megadnak majd?

– A gyerekei tudnak a súlyos betegségéről?

– Nem rögtön, de meg kellett osztanom velük a gondomat, ne mástól tudják meg. A leányom már középiskolás, sok mindenben segít, 10 éves fiam nehezebben dolgozza fel a ránk zúdult betegséget. Az iskoláikban is szóltam, nem akartam, hogy csúfolják a gyerekeimet vagy a családunkat, van bajunk úgyis elég. A férjem csak ritkán fakad ki, de azért próbál megértően viselkedni. Jánossomorján nincsenek titkok, sokan tudnak a betegségemről.

– Bízik a gyógyulásban?

– Ha nagyon őszinte akarok lenni, nem igazán. Daganatos betegségből tökéletesen meggyógyulóról én még nem hallottam. Ha létezik ilyen beteg, szívesen megismerném. Mindenesetre mindazt az időt, amit nekem kiszabott a sors vagy a Teremtő, szeretném tartalmasan és szépen megélni. Ha pozitív példa lenne előttem, az nagyon sokat segítene. Tervezni előre semmit nem merek, legszívesebben visszapergetném az éveket és megállítanám az időt.

Segítség lehet

Az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesülete segítséget kínál a rák elleni küzdelemben. Aki teheti, támogassa adója 1 százalékával a szervezetet (számlaszám: 11737007- 20705790, Győr, Rákóczi Ferenc u. 10., tel.: 96/519-287, e-mail: rakiroda@t-online.hu, www.rakbetegek.hu).

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy magyar üdülőhajó a Pozsony közelében

A Dunán vélhetően motorhiba miatt, partközeli manőverezés közben oldalára dőlt egy magyar üdülőhajó… Tovább olvasom