Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Túljelentkezés van a kollégiumokba

Állapotuktól függetlenül népszerűek a felsőoktatási intézmények kollégiumai - számol be róla a Napi Gazdaság.
A lap csütörtöki cikke szerint az internátusban lakók havi díja a rezsivel együtt átlagosan 9300-20 ezer forint, míg albérletben 30 ezer forint alatt aligha ússza meg az ember.

A kollégiumok többsége azonban nehezen jön ki a költségvetéséből, mivel a diákok által fizetett díjak és az állami normatíva mértéke évek óta változatlan. Bár átlagosan 30-40 százalékos túljelentkezés van, férőhelybővítést egyik sem tervez, amit a hallgatói létszám csökenésével indokolnak.

Csiki Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kollégiumok osztályának igazgatóhelyettese a lapnak elmondta: az egyetem 2007-ben felújított Schönherz kollégiuma és másik legnagyobb kollégiuma a renoválás óta PPP-konstrukcióban üzemel, ami hosszú távon drágább. A támogatás évről évre csökken, a hiányt a többi kollégium dologi keretéből kell pótolni, így kevesebb jut karbantartásra és fejlesztésre.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) maga renoválta és üzemelteti valamennyi kollégiumát – ismertette Seifert Tibor, az ELTE Egyetemi Kollégium főigazgatója. A kollégiumi díjból, az állami normatívából és a vidéki hallgatók után járó lakhatási támogatásból származó bevéte­lét a legtöbb egyetem nyári hasznosítással egészíti ki, vagyis hostelként üzemelnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilakoltatások ellen demonstrálnak romák Miskolcon

Az akció várhatóan augusztus 16-áig tart. Jelenleg mintegy tucatnyi roma tartózkodik a helyszínen. Tovább olvasom