Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Túlzsúfolt előzetesházak

Súlyos, erőszakos cselekmények, túlterhelt és alulfizetett személyzet, lerobbant zárkák, életveszélyes elektromos hálózat - ez az egyik véglet, amit Szabó Máté ombudsman munkatársai tapasztaltak a fiatalkorúak börtöneiben és az úgynevezett előzetesházakban.
Az ombudsman szerint Tökölön és Szirmabesenyőn a legrosszabb a helyzet, az előzetesházakban pedig 200 százalékos a túlzsúfoltság. Az ombudsman újabb javítóintézet kialakítására tett ajánlást a szociális és munkaügyi miniszternek, ezekben az intézményekben ugyanis sokkal jobb körülményeket talált a vizsgálat. Az ombudsman konkrét intézkedéseket kért a rendészeti minisztertől is.

Szabó Máté azután rendelt el hivatalból vizsgálatot, hogy 2007 októberében a tököli büntetés-végrehajtási intézetben egy fiatalkorú elítéltet megöltek a zárkatársai. A statisztikák szerint egyre több az erőszak a börtönökben. A legtöbb Tökölön és Szirmabesenyőn történik, Pécsen és Kecskeméten nem történt ilyen eset.

A legtöbb erőszak ott történik, ahol a zárkák túlzsúfoltak, lerombolt állapotúak, illetve kevés és túlterhelt a személyzet. Tökölön például mindössze két pszichológus foglalkozik hétszáz fogvatartottal. Az ombudsman megállapította, hogy a kis létszámú intézetben, egy-két-három fős zárkában való elhelyezés biztosítja a fiatalkorú fogvatartottak speciális jogainak az érvényesülését. Az egymással szembeni agresszió nem tartozik hozzá a büntetés végrehajtásához, azt az államnak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia - olvasható az ombudsman most nyilvánosságra hozott jelentésében.

A megyei úgynevezett "előzetesházakban" - itt töltik a fiatalok előzetes letartóztatásukat -még rosszabb a helyzet. Kecskeméten egy kétszemélyes zárkában öt embert helyeztek el, Pécsen egy egyszemélyes zárkában hat - szabálysértést elkövető - fiatal volt, két darab, háromemeletes ágyon. A napi egyórás sétán kívül szinte csak a könyvtár ad némi programlehetőséget. A megyei intézetekben a fiatalkorúak számára nincs speciális foglalkozás. Az előzetesházak átlagosan 200 százalékos túlzsúfoltsággal dolgoznak. A fogvatartottak három emeletes ágyakon való elhelyezése embertelen, megalázó bánásmódot illetve büntetést jelent. Az előzetes letartóztatás nem lehet előrehozott büntetés - szögezte le a biztos, aki az igazságügyi és rendészeti miniszterhez fordult a fiatalkorú fogvatartottak és előzetes letartóztatásban lévők ügyében.

Az előzetesen letartóztatott fiatalkorúakat is fogadó javítóintézetekben sokkal kedvezőbb helyzet fogadta a biztos munkatársait. Az ombudsman álláspontja szerint büntetés-végrehajtási intézetben csak a legsúlyosabb esetekben lehetne az előzetes letartóztatás idejét letölteni. Szabó Máté újabb javítóintézet kialakítására irányuló ajánlást tett a szociális és munkaügyi miniszternek. Ez egyébként összhangban van a Legfőbb Ügyészség egy tavalyi megállapításával, ami szerint a létszámgondok miatt újabb javítóintézetet kellene nyitni. Az ombudsman ezeken felül arra kérte a Legfelsőbb Bíróság vezetőjét és a legfőbb ügyészt, hogy a vizsgálat megállapításairól tájékoztassák a fiatalkorúak ellen büntetőeljárást folytató bírákat és ügyészeket.

Olvasóink írták

 • 4. Kolompár Rómeó 2008. október 31. 20:34
  „Párás szemekkel olvastam és megsajnáltam az összes bent levőt, hogy mennyire veri őket a sors. Hát szabad ilyet művelni szegény bűnöző fiatalkorúakkal? Hát milyen dolog ez?

  Remélem, az ombucmann az én pénzemből még többet áldoz erre, akár adónövelés árán is! Mert megérdemlik!”
 • 3. áldozat 2008. október 31. 15:01
  „helyes. legyenek csak túlzsúfolva ezek a szemet mocskos barmok.

  de: mi vezetett idáig, hogy ennyi sunyi, goromba, késelős, rabló fiatalkorú van? ezen tessék változtatni, azután a jogaikról romantikázni!

  mocskos tetű állatok!”
 • 2. Horton 2008. október 31. 10:30
  „" fiatalkorú fogvatartottak speciális jogai ".............?????????????????????????????????????

  Mi a franc az a speciális jog??????????
  Túlterheltek a börtönök, a cigányfattyú, iskolakerülő büdös kölkök miatt.....valami hasonló címet kellett volna adni ennek a cikknek.
  Megáll az ember esze..........

  Én tovább zsúfolnám őket, enni se adnék nekik, aztán megnézném melyikük bírja tovább.

  Felfordúl a gyomrom, ha csak szóbakerülnek....”
 • 1. honeybee 2008. október 31. 10:01
  „"szinte csak a könyvtár ad némi programlehetőséget", az meg ugye nem elég, mert a többség alig tud olvasni. Isten őrizz, hogy még több pénz menjen ezekre az adófizetőktől, jól vannak ezek 6an is egy szobában, mit bánom én, hagy nyírkálják egymást, legközelebb majd nem kerül be...
  Persze lehet azzal jönni hogy a társadalom hibája blabla, de senkinek nem könnyű megélni, akkor mindenki kezdjen rabolni, fosztogatni? Inkább nevelni kellene ezeket a kölköket, még az iskolában, de erre nem ad elég szabad kezet a közvélemény/állam... Vagy ha a tanár megteszi hogy keményen bánik velük, akkor jön a szöveg hogy rasszista vagy nem jön a szöveg hanem megverik. Hagyjuk már...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boros bajok Egerben

Egerben még 3 ezer tonna szőlő vár szüretre. Ez csak töredéke az ottani teljes, 52-53 ezer tonnányi… Tovább olvasom