Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tüntetés az új Színház előtt, tiltakozás Brüsszelben

A fasizmus térnyerése ellen szervezett demonstrációt a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) szerda délután a fővárosban az Új Színház elé. A tüntetésen megjelentek szélsőjobboldali ellentüntetők is; közülük több embert előállított a rendőrség. A szerdai előadások előtt memorandumot olvastak fel több európai város színházában is, Fischer Ádám karmester pedig levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz Dörner György színházigazgatói kinevezése ellen tiltakozva.
A tüntetés főszervezője, Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a Paulay Ede és a Dalszínház utca kereszteződésében felállított pódiumról azt mondta: "nem szabad hagyni, hogy a szélsőjobboldal ellepje az országot, ezért minden demokratának és antifasisztának össze kell fognia".

A szervezet elnöke Dörner Györgynek az Új Színház élére történő kinevezésével kapcsolatban azt mondta: elfogadhatatlan, hogy Tarlós István főpolgármester "strómanságával" újra közintézményeket foglaljanak el "a nyilasok unokái".

A rendezvényen mások mellett felszólalt Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője. Azt mondta, sokáig reménykedtek abban, a főváros "ért a szóból, és visszafordul a sötétségbe vezető útról".

A tüntetésen mintegy kétszázan vettek részt. A demonstráció kezdete után nem sokkal ellendemonstrálók jelentek meg, akik megzavarták a beszédeket, illetve megpróbáltak bejutni a tüntetés helyszínére. A tüntetés résztvevői erre "Nácik haza!" felkiáltásokkal válaszoltak.

A rendőrség sorfalat alkotott a tüntetők és az ellendemonstrálók között, majd elkezdte kiszorítani az Új Színház előtti területről az ellendemonstrálókat, akik közül a rendőrök több embert is elvittek a helyszínről.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője közölte: két embert állított elő a rendőrség a tüntetésről, az ő elszámoltatásuk folyamatban van a VI. kerületi kapitányságon. Az MTI úgy tudja, hogy a két embert az antifasiszta tüntetők ellen demonstrálók közül állították elő.

A tüntetést szervező MEASZ azt írta a honlapján, hogy február 1-jén "az adófizető polgárok pénzén támogatott Új Színház vezetését átveszi egy szélsőjobboldaliságáról ismert igazgató. Tarlós István főpolgármester a hazai és a nemzetközi tiltakozások hatására a színház egyik tervezett vezetőjét, Csurka István ejtette ugyan, de az igazgató kinevezését nem vonta vissza. A cégért ugyan levette, de a kocsmáros attól még megmaradt. A MEASZ nem teheti meg, hogy ezen a napon szótlan maradjon!"

Az ellentüntetésre szóló felhívásban - a Szent Korona Rádió honlapján - ez olvasható: "A magyar kultúrát meg kell védenünk! Ott kell lennünk, mert különben az antifasiszta csőcselék foglalja el az utcát, ahogy ez már megtörtént Nyugat-Európában is! Erőt kell demonstrálnunk, hogy továbbra is szabadon sétálhassunk országunkban magyarként".

Brüsszelben pedig sajtótájékoztatón jelentette be Fischer Ádám karmester, hogy levélben fordult az Európai Parlament néppárti delegációjának tagjaihoz. Ebben az Új Színház új igazgatójának hivatalba lépése alkalmából felhívja a figyelmet a kinevezéssel kapcsolatos problémákra. A levélben Fischer Ádám úgy fogalmazott, hogy "Dörner György igazgató (...) háziszerzője, a magyar antiszemitizmus doyenje, Csurka István szellemében óhajtja vezetni a színházat". Azt kérte a frakció tagjaitól, hogy "gyakoroljanak nyomást a Fideszre: hirdessen zéró toleranciát a szélsőjobboldallal szemben". A sajtótájékoztatón Peter De Caluwe, a tavaly az év operaházának választott brüsszeli Théatre Royal de la Monnaie főigazgatója megerősítette, hogy a kinevezés elleni tiltakozásul szerdán az előadások előtt memorandumot olvasnak fel több európai város színházában, és az ő intézménye is támogatja ezt a kezdeményezést.

Tarlós István főpolgármester tavaly október 5-én a szakmai bizottság állásfoglalása ellenére Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház igazgatójának, ő pedig Csurka István MIÉP-elnököt nevezte meg intendánsaként. A másik pályázó a színházat 13 éve vezető Márta István volt.

Kilenc fővárosi színházigazgató nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez. "Megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek
felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan" - írták.

Október 22-én az Új Színház előtti demonstráción felolvasták a 25 ország 46 színházát tömörítő European Theater Convention (ETC - Európai Színházi Tömörülés) Tarlós Istvánnak küldött levelét is, amelyben tiltakozik a szakmai grémium döntését figyelmen kívül hagyó főpolgármesteri döntés ellen.

December 14-én Tarlós István felkérte Dörnert, hogy ne alkalmazza intendánsként Csurka Istvánt. A főpolgármester már október végén nyilvánosan felhívta Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól.

Kedden Dörner György átvette a budapesti Új Színházat Márta Istvántól. Dörner György az MTI-nek elmondta: az átadás-átvétel rendben lezajlott.

Olvasóink írták

 • 20. DobóI 2012. február 03. 05:42
  „Az ávós leszármazottaknak agyukra ment a fasizmus..”
 • 19. orszagzaszlo936 2012. február 02. 21:57
  „Ja, és ne lopj, a 14 az enyém!”
 • 18. orszagzaszlo936 2012. február 02. 21:55
  „Ne is mondj, mert nem ismersz! Az előítéletesség csúnya dolog! Biztos tudod!”
 • 17. smalltown 2012. február 02. 21:41
  „16
  lasd 14. hozzaszolasom, tobbet most sem mondanek rolad:)”
 • 16. orszagzaszlo936 2012. február 02. 20:07
  „Mester, én a tanítást köszönöm! Látom a 13. hozzászólás alapján is, hogy ott a tisztánlátás képessége! Az egyedüli és üdvözítő! Ezt szeretem az ilyen öntelt alakokban! De ily sokszínű a világ, ezt is el kell fogadni!”
 • 15. smalltown 2012. február 02. 18:11
  „14.
  fogalmakkal sem vagy tisztaban. Szanalmasan nagy sotetseg .”
 • 14. orszagzaszlo936 2012. február 02. 17:58
  „Nyilas színház? Mi ez az ostobaság ismét? Tipikus magyarországi történet. Ha nem libsi, komcsi vagy zsidó származású, akkor nyilas. Elég kisvárosi történet, de lassan hozzászokunk. Jó lenne már a sok antifasiszta, aki korábban kommunista volt, miről beszél? Ha nem tetszik menjenek Sas kabarét nézni, vagy a Nemzetibe klasszikus magyar színműveket meggyalázó előadáson részt venni! ebben úgyis rutin van!”
 • 13. smalltown 2012. február 02. 17:26
  „Valamiben vegre tenyleg elsok , egyedulalloak vagyunk Europaban: Van nyilas szinhazunk! Es meg buszkek is ra.
  Gratulalok.”
 • 12. IVY 2012. február 02. 16:48
  „Milyen fasisztákról beszéltek mááár???!!!!
  Erről a maréknyi futballhuligánról, akik u.atják a témát??!!!
  Nhha, az unióban is merőkanállal osztották az észt ezeknek, hogy minden kósza hírnek bedőlnek.....”
 • 11. bánki 2012. február 02. 13:50
  „7. GondaIstván 2012.02.02. 10:34

  Erről beszéltem !

  Szálasi alatt ,,házmester" utána kommunista !

  Tito klasszikus mondása: szerettem volna ha a háború alatt annyi partizánom lett volna mint utána.”
 • 10. Agyalapi 2012. február 02. 13:35
  „"Erőt kell demonstrálnunk, hogy továbbra is szabadon sétálhassunk országunkban magyarként".
  Milyen igaz!”
 • 9. magyarock1 2012. február 02. 12:22
  „Több évszázada azonos a módszere "azoknak", most éppen antifasisztának vagy liberálisnak hazudják magukat, de tudjuk, hogy nem azok. Ha nem az ő emberük vezeti valamelyik intézményt világra szóló botrányt rendeznek. Ennyit a toleráns liberálisokról.Aki magyarnak vallja magát az fasiszta szerintük, mi meg nagyon únjuk már ezt a színjátékot. Az igazi fasisztákat ott a Földközi tenger keleti partvidékén kellene keresni.”
 • 8. jq 2012. február 02. 12:18
  „Kedves antifasiszták! Szálasi diktatúrája alatt tetszettek volna inkább demonstrálni, azzal többre mentünk volna! El tetszettek késni majdnem hetven évet...”
 • 7. GondaIstván 2012. február 02. 10:34
  „5. bánki 2012.02.02. 09:26: "Salgótarján kb 15 ,,partizán"". Mivel ott éltem, tudom a részleteket. A partizánság abból állt, hogy a front közeledtével az illegális kommunisták a nyilasoktól való félelmükben elmenekültek Tarjánból az erdő mélyére, a karancsberényi vadászházba. Amikor pedig bejöttek az oroszok, előjöttek az ott talált vadászpuskákkal, és előadták a nagy mesét a partizánkodásukról. A vezetőjüket ki is nevezték hamarosan a Nógrád Megyei Szénbányák vezérigazgatójává, ahol vagy 25-30 évig rontotta a levegőt.
  A tegnapi demonstrációról:
  - Azért szerintem az a baloldalnak is ciki lehet, hogy a rendőrsorfal között, egy mellékutcán, csendben kimenekített antifasisztákat egy Che Guevara zászlós ember vezette. Ezen azért már egy XXI. századi, korszerű baloldalnak illene túllépnie.
  - Mivel az Opera járdáját is elállták a droidok, az esti előadásra igyekvő kiöltözött, bundás közönséget is feltartóztatták. Később megérezve a helyzet fonákságát, jegyellenőrzés után egyesével beengedték őket. Nem tudom volt-e már ilyen Mo-on, hogy teljes bevetési felszerelésben levő droidok kezelték a színházjegyeket. Az ott sétáló kínai túristacsoport mindenesetre sűrűn fényképezte a jelenetet.”
 • 6. Lámpion 2012. február 02. 09:37
  „Erős fenntartásaim vannak a tüntetőkkel és "elvtársaikkal" szemben.
  Sokszoros tapasztalat, hogy csak a saját véleményüket fogadják el a sokszoros többséggel szemben is.
  Médiáikban a kulturált, megalapozott ellenvéleményeket kimoderálják.
  Csak egy-két idióta kritikát hagynak bent. Azokat azért, hogy kifigurázhassák.
  Demokratáknak nevezik magukat.
  Lásd: konrád györgy és társai.”
 • 5. bánki 2012. február 02. 09:26
  „Magyar Ellenállók és Antifasiszták :
  1. Budai önkéntes ezred 1944 - 2500 fő - fogság vagy átállás az oroszok oldalára
  2. Salgótarján kb 15 ,,partizán"
  3. Szenes Hanna és tsi. angol titkos szolgálat által kiképzett ügynökök, Siklóson a ,,rasszjegyeik" alapján flismerték őket.
  4. Petőfi brigád Délvidék 40 000 magyar áldozat
  5. Ságvári Endre cionista szobor (Gömbös) robbantó”
 • 4. szandokán 2012. február 02. 09:18
  „Horváth Katalin Fanni a világ legjobb nője”
 • 3. bánki 2012. február 02. 08:52
  „No coment !

  ,,Hanti Vilmos, 1958. január 20-án született Budapesten. Nős, három gyermek apja.
  Iskolai végzettsége: Budapesti Tanítóképző Főiskola (1977-80), MLEE filozófia-politikai szociológia (1980-83), ELTE BTK pedagógia szak (1983-86), újságíró tanfolyam (1979-80). Nyolc évig dolgozott általános iskolai tanítóként, napközis nevelőként. Másfél évig az Úttörőközpont táborozási és szabadidő szervező munkatársa, majd középiskolás kollégiumi nevelő. 1989-től a Budapest, XVIII. Baloldali Ifjúsági Társulás elnöke. 1992-ben a vezetésével alakult újjá a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma, amelynek jelenleg is elnöke (www.gyermekbarat.ngo.hu). 2000. óta elnöke a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének. 2001 óta vezetője az Éhező Gyermekekért Alapítványnak."”
 • 2. vidékipolgár 2012. február 02. 08:12
  „Hol volt az ajvékolás amikor a gengszterváltás apropóján megtöltötték a Parlamentünket az AVH-s hóhérok unokáival?
  Ez mindösszesen egy színház a sok közül ahová nem kell elmenni ha nem tetszik!”
 • 1. sved 2012. február 02. 07:27
  „Érdekes, hogy amikor egy veszett libsi kap nyilvánvaló politikai kinevezést (Székhelyi ) akkor nem verik a nyálukat a <moderálva> megmondóemberek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtön Dány korábbi polgármesterének

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Gódor Andrást, Dány korábbi, független polgármesterét… Tovább olvasom