Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Tüntetés: Gyurcsányt szidták, Bajnairól elfeledkeztek

- Magyar anya szült téged? - kérdezte egy fekete hajú asszony, de választ persze nem kapott, mert a rendőrök a csuklyás fiatalembert lefogták, és elkísérték. Tudósítónk jelentése az események sűrűjéből.
Amikor szombaton az Erzsébet-hídon átbuszoztunk a pesti oldalra, láttuk: a járdákat a budai és a pesti oldal felől is kordonnal zárták el a gyalogosok elől. A hídfeljárókat rendőrök vigyázták. Az Erzsébet tér felé tartottunk, hogy a Gödörben meghallgassunk egy koncertet. Koncert helyett tüntetésbe keveredtünk: itt demonstráltak a Magyar Gárda feloszlatása ellen, valamint a terrorcselekménnyel és robbanóanyaggal való visszaéléssel, emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett. A rendezvényhez több szélsőséges szervezet is csatlakozott - egyesek őket futballhuligánoknak nevezték.

A Gödör Klub mellett körülbelül kétszáz gárdista sorakozott fel egyenruhában. Az emberek árpádsávos lobogókat, magyar trikolórt lengetve skandálták: "Gyurcsány, takarodj!" Egy nő ránk nézett: "Ezek nem tudják, hogy már Bajnai Gordon a miniszterelnök?" Válaszra nem volt idő, az Erzsébet téren és a Deák téren felsorakozott rohamrendőrök felszólították a résztvevőket: hagyják el a teret az Astoria irányába, ugyanis be nem jelentett demonstráción vesznek részt. "Vona Gábor! Vona Gábor!" - skandálták a tüntetők, majd átváltottak Budaházy éltetésére.

"Merre tudunk innen kijutni?" - kérdezte egy nő rémült tekintettel, a válaszunkat azonban elnyomta egy újabb rendőri felszólítás a hangosbemondón. A tömeg kettévált, az egyik, több száz fős csoport azt skandálta: Váci utca, Váci utca! Azonban a demonstrálók másik, nagyobb létszámú csoportjából valaki odakiáltott nekik: "Hülyék vagytok, tudjátok, mi lesz itt, ha bemegyünk a Váci utcába?" Ez azonban nem derült ki, mert a másik, jelentősebb létszámú csoport nem hallgatott rájuk, nyomult előre a Károly körúton az Astoria irányába. Végül mindenki ezen az útvonalon indult el, a tüntetők az úttestet és a járdát is elfoglalták, nyomukban egyre nagyobb létszámú rohamrendőr osztagok haladtak.

Idősek is elkezdhetik... Fotó: NYEMCSOK ÉVA (galéria)

Az utcasarkon Tomcat éppen telefonált: "Kezdik kiszorítani a tömeget az Astoria felé, valószínűleg itt fog véget érni az este" - mondta valakinek.

"Mocskos zsidók!", "Senkik vagytok!", "ÁVH!" - skandálta a tömeg. Egyelőre nem történt semmi, az erkélyekből szimpatizánsok és a tüntetést ellenzők kiabáltak, elöl mentek a tüntetők, utánuk a rendőrök. Aztán gyorsan kialakult a patthelyzet, a tüntetők közül ugyanis sokan láthatóan balhét akartak: megálltak és szembefordultak a rendőrökkel, farkasszemet néztek egymással.

Mi a járdáról figyeltük az eseményeket, amikor a hátunk mögött haladó rohamrendőrök parancsnoka elkezdett kiabálni: 120, 120! Éppen azon kezdtünk elmélkedni, ez miféle kód lehet, amikor a rendőrök megindultak, elkezdtek rohanni és megpróbálták utolérni az őket akkor már üveggel és kövekkel dobáló tüntetőket.

A tömeg bennünket is magával sodort, igyekeztünk egy félre eső utcába menekülni, de nem sok sikerrel: amerre néztünk, mindenütt rohamsisakokat, tomfákat láttunk. Az összecsapás nem tartott sokáig, mindkét fél mérlegelt, egyelőre távol tartották magukat egymástól.

A demonstrálók haladtak egy kicsit az Astoria felé, aztán visszafordultak, és elkezdték énekelni a magyar himnuszt. Az úttest bal oldalán egy csoport, arcát kendővel takaró fiatal sértegette a rendőröket, akik viszont egyenként emelték ki a tömegből az embereket, hiába skandálták gúnyosan a tüntetők: SÜN! SÜN! - a sünállásra célozva. Az egyik idős nő szidni kezdte őket: "Mocskos állatok, engedjétek el őket, nem csináltak semmit!" - Magyar anya szült téged? - kérdezte egy fekete hajú asszony, de választ persze nem kapott, mert a rendőrök a csuklyás fiatalembert lefogták, és elkísérték.

A rendőrök összesen 127 embert állítottak elő. Fotó: NYEMCSOK ÉVA (galéria)

Eközben a körúton feltűntek a rabomobilok és láttunk messzebb egy vízágyút is. Az egyik, magyar zászlót vállán vivő férfi kedvesen rám mosolygott: - Adok magának egy névjegykártyát, száz kérdésem és száz válaszom is van. A cetlin feltüntetve neve, sétálofon száma, valamint az, hogy szeretné megalakítani az új baloldalt.

Ekkor már egyre többen nézték a balhét: a demonstrálók mellett nagy számban érkeztek katasztrófaturisták is, körülöttünk lengyelek és franciák is fotóztak telefonnal, fényképezőgéppel.

A rohamrendőrök végigkergették a tüntetőket az Astoria felé, mi pedig visszafordultunk, hogy szétnézzünk az Erzsébet téren. A lezárt területen csak sajtóigazolványunk segítségével juthattunk át. A téren még mindig ott álltak a gárdisták, közben megérkezett a Jobbik elnöke, Vona Gábor is, leült a gárdisták közé, össze is kapaszkodtak mintegy élőláncot alkotva, de végül őt is elvitték a rendőrök.

A Gödör két oldalán ekkor még mindig rengetegen voltak, a téren pedig többszörös az egy főre jutó rohamrendőrök száma. Az egyik oldalon a gárdisták álltak egyenruhában, büszkén magasra tartott fejjel: várták, hogy szépen sorra előállítsák őket. A medence másik oldalán szimpatizánsok, turisták, nézelődők.

- Mit csinál ez a Gyurcsány? - kérdezte egy idős férfi, szavait a rendőrökhöz intézte. - Én is voltam katona, tudom, mit beszélek. Jövőre beállok a Jobbikba, sehova se tart így ez az ország. A rendőrök nem voltak barátságtalanok, de nem reagáltak.

Szemcsepp, nagy mennyiségben - voltak, akik készültek... Fotó: NYEMCSOK ÉVA (galéria)

Közben az Erzsébet tér túloldalán több rendőrautó is felsorakozott: itt "hajózták be" a gárda tagokat, hogy előállítsák őket. Egy idős férfit megmotoztak, kipakoltatták vele a zsebeit. Motozás közben az autó oldalára kellett raknia a tenyerét."Jogszerű eljárás ez?" kérdezte egy férfi. "Természetesen. Minden előállításánál szabály szerint járunk el" - válaszolta az egyik rendőr, aki azt is elmagyarázta, hogy miután nem előre bejelentett, sőt még csak nem is spontán tüntetésről van szó, a rendőröknek joguk van feloszlatni a tömeget.

Egy Budapesten dolgozó férfi, akinek családja egy vidéki nagyvárosban él, azt mondta: a városában nagyon nagy a bűnözés, a gyerekeit nem meri kiengedni az utcára. Erre a rendőrök a gárda tagokat tartóztatják le, ahelyett, hogy támogatnák őket? - méltatlankodott.

Több rendőrrel is szóba elegyedtünk: Győrből és Sopronból is vezényeltek rohamrendőröket a fővárosba. Egyikük elmondta: délután kapták a parancsot, azonnal jöjjenek. Mikor a Magyar Gárda felsorakozott, és a Gödör Klub nevű szórakozóhely alkalmazottai - látva, zavargás lesz - elkezdték pakolni a székeket a teraszokról, a rohamrendőrök már készenlétben álltak.

Az őrizeteseket egyenként vezették el, a demonstrálók őket jutalmazták vastapssal, mások az intézkedő egyenruhásokat.

Este fél tízre helyreállt a rend. Nem sokkal később a Gödör mosdójában találkoztunk két gárdista lánnyal: fehér ing, fekete nadrág, fekete sapka, oldalukon gázálarc. Kemény menet volt, mondták, kaptunk is sokat. Pedig mondtunk az egyik helyes rendőrnek, ha átállsz, partiba is vághatsz bennünket. Nevettek.

A férfi mosdóban pedig ez hangzott el egy gárdista fiú szájából: "Rendes volt a rendőrtiszt, kérdeztem, mikor engedik ki a bajtársainkat, azt mondta, vasárnap vacsorára már biztosan otthon lesznek."

Az Erzsébet téri demonstrációban 17-en könnyű sérülést szenvedtek, a rendőrök 127 embert állítottak elő.

Olvasóink írták

98 hozzászólás
 • 98. redstar 2009. július 07. 07:30
  „79.keletaru:
  Mielőtt megmentenéd ezt a kis országot, talán tanuld meg a nyelvét...mert "nyelvében él a nemzet"....Aztán, ha ez megvan, próbáld összeszedni a gondolataidat /mind a hármat.../Ha ez is megvan, próbáld szavakba foglalni...
  Ha mind ez megvan, - és nem rettent el a belőlük áradó sötétség, - tartsd me magadnak, mert ha közönség elé tárod, csak kiröhögteted magad...s neked már nincs hova menekülni - felszámolták a Lipótot...
  Ha pedig - két feles között, véletlenül - verset akarsz olvasni, VERSET keress, mert az általad idézett...hááááát...
  Jobbulást! :-))))”
 • 97. apátfalvifaszagyerek 2009. július 07. 01:25
  „91. achilleus: tán´ szimpatizálsz az egykori (akasztani való) nyilasokkal? A kommentedből legalábbis ez tűnik ki... ejj, ejj, ...”
 • 96. Power 2009. július 06. 20:52
  „Az óvodások szintjén járunk a demokráciában, mert csak ütni, vágni, rúgni és harapni tudunk. :)”
 • 95. flexsnake 2009. július 06. 19:59
  „moderálva”
 • 94. comet 2009. július 06. 19:54
  „igen, jó lenne már ha Gyurcsány eltakarodna a politikából.
  Ja, és vinné a hóna alat Bajnait is.”
 • 93. achilleus 2009. július 06. 16:52
  „92. hozzászólás Logaritmus 2009.07.06. 16:08
  Hozzászólásaid nem sok újdonságot tartalmaznak. Látom ma te vagy szolgálatban, majdcsak jön már a váltás és akkor pihenhetsz éjfélig. Biztos nagyon unod már, flexíííííí....”
 • 92. Logaritmus 2009. július 06. 16:08
  „"Fanyar! Ezt TAVALY májusban mondta. Azóta a helyzet jócskán megváltozott!"
  Miben is? Szerintem semmivel sem, ami azt indokolná, hogy a gárdát ne úgy kezeljék, ahogy Orbán Viktor javasolta.

  Azóta megnéztem az index.hu-n a tüntetésen készült videót. Na, az minden volt csak békés nem. Volt ott rendőr dobálás, rendőr ráncigálás, kiabálás, minden. A rendőri fellépés túlzó volt, sőt magát a tüntetést is felesleges volt nem engedélyezni habár akkor meg a bírósági ítéletet tették volna nevetségessé. Érdekes helyzet, kíváncsi vagyok a megoldására. A gárdisták nem tisztelik a magyar jogrendet és nem fogadják el a jogerős bírósági ítéletet, ezért nem válnak meg a bírósági ítélet szerint félelemkeltő, szerintem meg nevetséges jelmezüktől. Mi lesz ennek a vége? Hogyan lehet egy bírósági ítéletnek érvényt szerezni ebben a helyzetben? Minden héten elmegy 300-400 ráérő gárdista megveretni magát? Vagy jövő héten a már jogszerűen megszervezett tüntetésen nem lesznek gárda egyenruhások? Mert akkor a rendőrség aligha avatkozhat be, amíg természetesen nincs rendbontás, gyújtogatás, erőszak... Ha viszont feltűnik ott is pár tucat gárda egyenruhás pingvin, velük mint csinálnak? Érdekes egy ország, ez a Magyarország.”
 • 91. achilleus 2009. július 06. 15:21
  „87. hozzászólás FanyarDárda 2009.07.06. 14:10
  Fanyar! Ezt TAVALY májusban mondta. Azóta a helyzet jócskán megváltozott!
  Egyébként ezt én írtam a jobbklikkbe a beszólás kapcsán tavaly (Burmann | 2008. május 25. | 09:40)
  "(....) nehezen tudom elképzelni, hogy a közbiztonság reformját azzal kellene kezdeni, hogy szétzavarni azt a társadalmi igény szülte, ÖNSZERVEZŐDŐ, az adófizetők pénzét nem emésztő szervezetet, amelyik létrejöttének elsődleges oka a megroppant közbiztonság. Tehát HÁTRÁBB AZ AGARAKKAL! Ha pedig a történelmi párhuzamoknál tartunk, végül is Horthy ment a myilasok jöttek, és Horthy azért ment, mert a proklamáció ellenére egyedül maradt. Több szerénységet!" Szinte az összes többi kommentemet is vállalhatónak tartom: http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=265 Írtam 1 éve és 2 hónapja. Hol volt akkor még a Jobbik?? És hol lesztek ti már ennyi idő múlva, hajaj....”
 • 90. Csirén 2009. július 06. 15:18
  „Na ez az." ha átállsz, partiba is vághatsz bennünket". Kb. ez a szellemi (és erkölcsi) színvonal.
  ( Mondjuk a szerzőtől is furcsa, hogy ezt leírta...)”
 • 89. Nostradamus 2009. július 06. 14:35
  „És van, akinek az indulatait a fórumon való impotens barmozás vezeti le....( 77 ). Mondjuk, értetek, jobbikfóbiások és gyűlölködők, én a kisujjam nem mozdítanám, valószínűleg ennyivel emberbarátabbak a Gárdisták, mert ők valószínű, segítenének mindenkin, aki bajban van.”
 • 88. lebro 2009. július 06. 14:12
  „Vasárnap reggel 7-kor találkoztunk a Mizse Motelnél a frissen szabadon engedett szegedi gárditákkal, volt egy szőke hölgy is velük. Volt aki még nem látott közelről gárdistát, ezért támogatásként meghívták őket kávéra.
  Meséltek füvön ülő kiskamaszról akit 5 centiről fújtak szemen a rendőrök, stb stb...”
 • 87. FanyarDárda 2009. július 06. 14:10
  „ja, és egy kis emlékeztető egy májusi orbán-aranyköpésbőll:

  "Orbán kitért a Magyar Gárdára is. Azt mondta, ha kormányra kerül, úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal: kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket. "

  na.”
 • 86. FanyarDárda 2009. július 06. 14:04
  „84, lásd 81.
  ja, hova köll menekülni és mijémá"? mer különben milösz?”
 • 85. Léni 2009. július 06. 14:03
  „achilleuus l3. Savanyú a szőlő?”
 • 84. magyarock1 2009. július 06. 13:54
  „81.fanyardákó:inkább értelmezd a 79. írást,ha te is haszonélvező vagy,akkor rád is vonatkozik az írás.”
 • 83. Logaritmus 2009. július 06. 13:24
  „"Gyurcsány, Kolompár, Gusztos:
  Nem felejtett öltönyök!""

  Ez mit jelent magyar nyelven? :)”
 • 82. atipusos 2009. július 06. 13:13
  „Hangfelvétel itt: http://magyargarda.hu/sites/magyargarda.hu/files/egyenruha.mp3

  Szöveg az alábbi:
  A Fővárosi Ítélőtábla ítéletének indokolása:
  ,,Abban is helyesen hivatkozik az alperes, hogy a vélemény-nyilvánítás joga a bíróság álláspontja szerint magában foglalja az egyenruha használatának a jogát is, még akkor is, ha az adott szimbólum egy olyan rendszerhez kötődő, amelynek felidézése másokban visszatetszést, kellemetlen érzéseket kelt, ugyanis ezek az ellenérzések önmagukban reális félelemként nem definiálhatók. Ezt a Vajnai-Magyarország című ügyben teljesen egyértelműen kifejtette a Bíróság."”
 • 81. FanyarDárda 2009. július 06. 13:07
  „eccerű
  1. a gárda átveszi a közrendvédelmet
  2. a fradi béközép kormányt alakít
  3. bőrszín, származás (dédszülőkig visszamenőleg) szeirnt marhaleveleket kiadni
  4. aki nem fajtiszta, kifele az országól (nem megfelelő dédikkel sújtott gárdisták fölmentést kapnak)
  5. gárdanevelést már az óvodától föfele
  6. máris itt a szép új magyarország, a szebb jövő”
 • 80. trainman 2009. július 06. 13:07
  „76. hozzászólás Logaritmus 2009.07.06. 12:44

  Érdekes egy logikád van.”
 • 79. keletaru 2009. július 06. 13:04
  „A változást én is várom
  Akárcsak a börtönök
  Gyurcsány, Kolompár, Gusztos:
  Nem felejtett öltönyök!"

  (Fankadeli: Hazátlan árulók)

  Jót gereblyéztetek? Nagy kasza volt? Jó buli volt meg súlyos meló, nektek való? Jólesett? És sikerült eleget harácsolni?

  Meneküljetek.

  Nem lesz elegendő pártokból visszahúzódni. Nem lesz elegendő másik villába menni lakozni. Nem lesz elegendő visszavonulni. S tán még nem lesz elegendő egyszerűen felszívódni: lopni, hazudni, csalni, majd lopva, hazudva, csalárd módon meglépni.

  Tehát meneküljetek.

  Nem lesz jó a bulvársajtóban feloldódva siránkozni. Nem lesz jó tovább rasszistázni, buzultatni, drogoztatni. Nem lesz jó pénz és kapcsolat árnyékában a háttérbe vonulva tovább működni, ifjakat parttalanul levámolni, megrontani és lezülleszteni. Nem lesz jó nektek tovább kárunkra működni.

  Inkább meneküljetek.

  Nem lesz lehetőség később visszatérni. Nem lesz lehetőség vonulva csinnadrattázni, sötétben bujkálva kígyókövet egymással fújni. Nem lesz lehetőség szerzett javaitokat kamatoztatni, bűnszövetségeitek életben tartani. Nem lesz lehetőség kiváltságokat és liberális önengedményeiteket megőrizni.

  Ezért meneküljetek.

  Nem lesz mód maradványaitokat kerülgetni. Nem lesz mód liberál-szakembereiteket a rendszerben megtartani, hálózatokat és teameket átvenni. Nem lesz mód adószivattyúzni, offshore-ozni, játékgépeitekbe milliókkal milliókat hajíttatni. Nem lesz mód tömegeink mákonyozni, múltunk hamisítani és jövőnk mérgezni.

  Hát meneküljetek.

  Nem lesz bocsánat annak, aki ártatlanokat vádol mocskos dolgaival. Nem lesz bocsánat annak, aki jogaikat gyakorlókat kíván megsemmisíteni, azokat rendszeresen elgázosítja és megveri. Nem lesz bocsánat annak, aki nevelt bűnözőt fog cigánykésül magyar nyaknak, s megbünteti őt, ha magát védeni meri. Nem lesz bocsánat annak ki fiainkat fiainkra, lányainkat abortuszra biztatja, ifjainkat országból ki, időseinket temetőbe ebrudalja.

  Gyorsan meneküljetek.

  Nem lesz maradása hitszegőknek és kufároknak. Nem lesz maradása kóklereknek és szerencselovagoknak. Nem lesz maradása méregkeverőknek és felforgatóknak. Nem lesz maradása uzsorasarcolóknak és ügyeskedőknek. Nem lesz maradása az embergyűlöletnek és nemzetellenességnek.

  Vissza ne gyertek!

  Keresztes Attila
  (barikád.hu)”
98 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor is megjelent a Deák téri tüntetésen - elvitték

Este 21 óráig 127 embert állítottak elő a rendőrök az Erzsébet térről. Budaházy mellett… Tovább olvasom