Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Tüntetőkkel vonult a Műcsarnokba a DK

A Demokratikus Koalíció szerdán „szimbolikusan visszafoglalta" a Műcsarnokot – jelentette be Niedermüller Péter alelnök.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerdán „szimbolikusan visszafoglalta" a Műcsarnokot – ezt Niedermüller Péter alelnök jelentette be, miután a párt több politikusa és körülbelül 100-120 aktivistája bevonult a Magyar Művészeti Akadémiának korábban átadott épület előterébe.

Az Orbán Viktort több alkalommal is „tolvaj miniszterelnöknek" nevező Gyurcsány Ferenc pártelnök, az aktivisták tapsaival időnként megszakított beszéde közben kijelentette, azért érkeztek szimbolikus házfoglalóként, hogy megüzenjék a hatalmon lévőknek: hogy kormányra kerülésük után az első napon „vissza fogjuk venni ezt a házat és vissza fogjuk adni a modern, szabad művészetnek".

Tüntetőkkel vonult a Műcsarnokba a DK. Fotó: MTI/Marjai János (galéria)

A volt kormányfő arról beszélt, hogy a jelenlegi kabinet „anyagi javainkra (…) és közös szellemi kincsünkre" is ráteszi a kezét miközben „ellopja szabadságunkat". A Demokratikus Koalíció viszont fel akarja rázni a magyar polgárokat, hogy ne nézzék csendben, ahogy meglopják, megrabolják őket – jelentette ki.

A művészet lényege a szabadság, aki ezt elvonja az nem egyszerűen pár művészt zár kalitkába, hanem minden szabad emberrel szembeszáll – mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: nem tűrik szótlanul, hogy az uralkodó párt zárt ideológiáját közvetítő politikai giccset hozzanak létre a magyar művészetből. A Műcsarnok történelméről beszélve kijelentette, hogy ott Horthy Miklós vagy Kádár János alatt is ki lehetett állítani az uralkodó politikai rendszerek gondolkodásával nem egyező műveket. „Többet tűrt Horthy, többet tűrt Kádár, mint amit eltűr a tolvaj miniszterelnök, Orbán Viktor" – folytatta.

Tüntetőkkel vonult a Műcsarnokba a DK. Fotó: MTI/Marjai János (galéria)

Hangsúlyozta, hogy szolidárisak a Műcsarnok azon dolgozóival és azokkal a művészekkel, akik habár fel vannak háborodva, de tehetetlennek érzik magukat, mert „be vannak zárva e rendszer bilincseibe".

A körülbelül húsz perces demonstráció alatt a DK több aktivistája is, a művészetről szóló idézeteket valamint műtárgyak képeit tartotta a feje fölé. Az akció végén a résztvevők elhagyták az épületet.

Olvasóink írták

  • 1. Pirát 2013. október 30. 18:03
    „áll a titok - állati(tok) - ti állatok...mi állunk, és nézzük ezt a tisztes korú agyament brancsot...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skoda beperli a BKK-t a villamostender miatt

˝A villamostenderrel kapcsolatban valótlan tényeket állított, és megsértette a cseh gyártó jó hírnevét˝ - ezért perelnek. Tovább olvasom