Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Túra a szélfútta kökörcsinek nyomában

Szent György havában elérkezik a szőrös szárú leánykökörcsinek és a héricsek ideje. Sopron környékén is szép számban találkozni ezekkel a növényekkel. Szombaton gyalogtúra során ismerkedhetnek meg velük az érdeklődők.
A Fertőboz melletti dombok lankáin és a Szárhalmi-erdő lejtősztyepprétjein áprilisban megjelennek a leánykökörcsinek, a fekete kökörcsinek és a tavaszi héricsek. A védett virágok sok kirándulót és fotóst vonzanak ilyenkor.
A népnyelvben tikdöglesztőnek vagy alamuszivirágnak is hívott leánykökörcsin mérgező. Régóta gyógynövény, a homeopátiás gyógyításban a Pulsatilla értékes szer. A tavaszi hérics is ritka, védett virágunk. Szintén mérgező, szívre ható anyagokat tartalmaz. Jobb nem kikezdeni ezekkel a növényekkel és csak távolról gyönyörködni bennük.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park ingyenes gyalogtúrát szervez szombaton délelőtt a Szárhalmi-erdőben. A tómalmi fürdő bejáratánál reggel kilenckor lesz a találkozó, ahonnan indulva szakvezetés során ismerhetik meg az érdeklődők az említett virágokat és az ébredező erdő élővilágát. A Kökörcsintúrára kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a szervezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendet sértettek Csornán

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Tovább olvasom