Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Türelem és szakmaiság

Vízer László Máriusz ismét váltott a soproni kispadon. Az FC Sopron többségi tulajdonosa felállította a szurkolók számára szimpatikus Csertői Aurélt, s visszahozta helyére a tavaly egyébként sikeresen dolgozó olasz Dario Bonettit.
Nem tudom, van-e valaki, aki emlékszik még rá, de a Sopron a nemzetközi porondra való kijutás reményével vágott neki a 2006–2007-es szezonnak. Ehhez képest a Magyar Kupából régen kiesett, a bajnokságban pedig úgy áll 21 forduló után 23 ponttal, hogy bizony itt is – finoman fogalmazva – rezeg a léc. A sereghajtó Vác előtt négy csapat, köztük a Sopron áll 23 ponttal. Kiesőjelölt lett! Igazi hideg zuhany ez a soproni szurkolók számára.
Több párhuzamot is lehet vonni egy futballcsapat és egy ház felépítése között. Nagy vonalakban: kell pénz, jó alapanyag, kell szakember, kellenek munkások és kell türelem. Ha az alapanyag minősége folyamatosan romlik, ha nincs türelem s az építészmérnököket két-három havonta cserélik, s csak vívódnak a saját és a pénzt adó tulajdonos elképzelései között, akkor vagy valami iszonyú giccses építmény lesz belőle, vagy szétesik a ház. A teljes képhez – s a mindenkori soproni szakvezetők teljes kiszolgáltatottságához – azért az is hozzátartozik, hogy nemcsak az edzők, a labdarúgók is gyakran adták egymásnak a kilincset. Utánagondolva, a Vízer-„érában” az FC Soprontól távozott labdarúgókból bizony össze lehetne állítani akár két csapatot is. Úgy tqnik, a tulajdonos türelmetlen, pedig a türelem bizony rózsát terem. Íme két példa!
Vízer érkezésével a Sopronban munkába álló Csank Jánosnak a Diósgyőr élén is volt egy rossz sorozata. A vezetők bíztak benne, a DVTK – bár a Soprontól bő két hete kikapott – jelenleg 5. a bajnokságban, a Sopront a Magyar Kupából kettős győzelemmel búcsúztatta. A másik példa a Honvédé. Az ősszel végig a kiesőzónában tanyázó kispestiek tulajdonosa, Hemingway az olasz Dolcetti helyére szerződtette a Debrecenből szép sikerei ellenére is elküldött Supka Attilát. Kitartott mellette, pedig az őszi szezon végén 6 meccsen csupán 2 pontot szerzett vele a Honvéd, amely aztán tavasszal nagy „hadjáratba” kezdett. A sikerek kapcsán készült Supka-interjúkat olvasva azokból kiderül: most amolyan angol menedzser jelleggel vezeti a kispesti klubot. A tulajdonos rendelkezésére bocsátott egy keretösszeget, amelyből átalakíthatta a játékoskeretet. Át is alakította alaposan, közel egycsapatnyi játékos jött és ment. Az eredmény: mivel Hemingway egy, a magyar labdarúgás anyagi viszonyait, játékosait igen jól ismerő szakemberre bízta a csapat átalakítását – nyersebben fogalmazva a pénze elköltését –, most a Honvéd azok után, hogy legutóbb legyőzte a bajnok Debrecent, a 9. helyre lépett előre. A tulajdonos pedig kijelentette: két év múlva kell annyira megerősödnie szakmailag a klubnak, hogy kijusson a nemzetközi porondra. Az a jövő zenéje, hogy sikerül-e, de tény: a Honvéd azáltal, hogy a szakmai döntéseket szakemberek hozzák, a tulajdonos pedig semmi mást nem csinál, „csak” a hátteret biztosítja, ebben az irányban indult el...
A két történetben a két – Sopronban is megfontolásra érdemes – kulcsszó: türelem és szakmaiság...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béres Alexandra egyénre szabott fogyókúrája

Egyedi életmód- és fogyókúrás programot kínáló kötettel rukkolt elő Béres Alexandra… Tovább olvasom