Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Türelemjáték, avagy máshol is ennyit kell várni egy műtétre?

A Magyarországon vezetett kórházi várólisták hosszúsága nem tér el az európai átlagtól, vagyis a magyar biztosítottaknak sok esetben ugyanannyit kell várniuk a nem sürgős műtétekre, mint az olaszoknak, svédeknek vagy angoloknak.
Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) összegzése szerint itthon például a sokat emlegetett csípő- és térdprotézis műtétek esetében is minden második betegnél 4 hónapon belül elvégzik a beavatkozást, míg a szürkehályogműtétre az esetek felében alig több mint egy hónapot kell várni.

A Felügyelethez október óta havi rendszerességgel küldik a kórházak és szakrendelők a várólistákkal kapcsolatos adatokat. A legtöbb intézmény az elmúlt időszakban eleget is tett kötelezettségének. Az utolsó negyedév adatait összesítve kiderült, hogy Magyarországon egy-két kirívó esettől eltekintve, az intézményi várólisták hosszúsága hasonló, mint Európa legtöbb államában.

Az Európai Unió országainak egészségügyi szolgáltatását is vizsgáló European Health Consumer Index szerint Magyarországon - csakúgy, mint az EU tagállamainak felében - a nem sürgős műtétek esetében 100 betegből csak 50-et tudnak ellátni 90 napon belül.

Ezt igazolja az EbF összesítése is, amely szerint például a csípő- és térdprotézis műtétre szoruló, sürgősségi ellátást nem igénylő betegek felét 120 napon belül látják el az intézmények. Az MRI esetében 21 napon belül az EU 14 tagállama tudja ellátni általában a betegeket; Magyarországon ez esetben a várakozási idő éppen ennek a határértéknek felel meg. Az Európai Unióban egyébként mindössze három olyan ország van, ahol a betegek több mint 90 százalékát 4 hónapon belül el tudják látni.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint Magyarországon problémát jelent ugyanakkor, hogy az egyes intézmények között komoly különbségek alakultak ki, és van néhány olyan intézmény, ahol különösen sokat kell a betegeknek várakozniuk. 8 olyan intézmény van, ahol egy évet vagy annál is többet kell várni a protézisműtétekre, miközben több olyan szolgáltató is van az országban, ahol ugyanezt a műtétet 1-2 hónapon belül el tudják végezni.

A várakozási idők csökkentéséhez a Felügyelet olyan módon kíván hozzájárulni, hogy közzéteszi az intézményi szintű adatokat: a biztosítottak így ezen információ birtokában választhatnak szolgáltatót. A jövőbeli kapacitástervezés során figyelembe kell venni a várólisták hosszát is, a törvényi szabályozás betegeket védő garanciális elemeit pedig erősíteni kell. Az elemzés részletesen az www.ebf.hu honlapon olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halál a budapesti Nagykőrösi úton: motoros az áldozat

Életét vesztette egy 23 éves gyáli fiatalember, miután motorjával karambolt szenvedett a Nagykőrösi… Tovább olvasom