Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Turizmus kerekesszékkel

Gyakori még, hogy a hazai szállodák, éttermek, turisztikai célpontok úgy tüntetik föl a kerekes székes matricájukat a reklámhordozóikon, hogy nem tudnak a mozgáskorlátozottaknak teljes körű szolgáltatást nyújtani.

Erről is szó volt azon a szombati rendezvényen, amelyet a Mozgáskorlátozottak Budapesti Egyesülete, a Turizmus Rt., valamint az Érzés Cég Kft. rendezett közösen a Városligetben.

Mint a rendezvény címe is mutatja (Esély, hogy mi is bejuthassunk), arra is választ kerestek: milyen esélyekkel érkezhetnek Budapestre a fogyatékkal élő turisták? A kérdésre ma még szomorú a válasz – tudtuk meg Szőlössiné Földesi Erzsébettől, a budapesti egyesület elnökétől.

Sajnos ma még a szállodák, éttermek nagyon ritkán gondolnak a fogyatékkal élőkre. Sok helyen nincs megfelelő lift, a szobák, fürdőszobák és illemhelyek nem alkalmasak a beteg emberek igényeinek kiszolgálására is. Hasonlóképpen sok akadálylyal találkoznak még a turisták a múzeumokban, képtárakban, szórakozóhelyeken, fürdőkben, uszodákban.

A találkozón elhangzott még, hogy az Európai Unióban is adósak a pontos, kimerítő szabályozással, de ott már tervezik, hogy a fogyatékkal élők tanácsai alapján döntik el, melyik intézmény felel meg a beteg emberek igényeinek. Hasonló módon kívánják itthon is megoldani ezt a gondot, aminek révén legalább tíz százalékkal növelhető a turisták száma, valamint újabb munkalehetőségek teremthetők a nyelveket beszélő, beteg embereknek.

Minderre azért van szükség, mivel az EU bővítése után a jelenlegi 37 millióról 45 millióra emelkedik a tagországokban élő fogyatékosok száma, akik közül számosan szeretnék a világot – köztük Budapestet is – turistaként látni és bejárni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A film nem pótolhatja a könyvet

Karda Beáta, a ma is népszerű táncdalénekes Győrött kezdte meg tanulmányait. A Gárdonyi-iskola… Tovább olvasom