Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 5°C Még több cikk.

Túró okozhatta a dunántúli járványt

Feltehetően túró okozta a dunántúli szalmonella-járványt. Az élelmiszerellenőrző állomáson már azt is tudják, hogy hol készült a fertőzött tejtermék, de a Somogy megyei üzem nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, mert néhány vizsgálati eredmény még hiányzik ehhez.
Somogyban, Baranyában és Vasban - hét helyen - összesen 230-an betegedtek meg. A lázzal, hányással és hasmenéssel járó fertőzés miatt többen kórházba kerültek.

Először Somogy megyében, a nagyatádi általános iskolában fertőzött a szalmonella baktérium. Később az egyik szombathelyi általános iskolában, és a szintén Vas megyei, táplánszentkereszti idősek otthonában is sokan rosszul lettek, illetve Tabról, Rinyaszentkirályról, Görgetegről és Pécsről jelentettek megbetegedéseket . A táplánszentkereszti otthonban azóta is látogatási tilalom van. A szakemberek rögtön sejtették, hogy az esetek között - a nagy távolság ellenére - összefüggés van.

A járvány lecsengőben van. Egy, a Dunántúl jelentős részére kiterjedő, több gócú esetről volt szó, ami a szalmonellózisnál mindig felveti valamilyen közös eredet lehetőségét - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Stánitz Éva, szombathelyi tiszti főorvos.

A Dunántúli járványban, hét településen összesen 230-an betegedtek meg, főleg gyerekek és idősek. Néhányan még kórházban vannak. Kiderült, hogy rosszullétük előtt mindannyian túrós ételt ettek: volt aki túrós tésztát, mások túrógombócót. Az ezekhez felhasznált alapanyag azonban ugyanabban a tejüzemben készült.

Jelen pillanatban egy somogy megyei tejfeldolgozónak a termékei vannak vizsgálat alatt, hiszen a nyomon követésnél egyértelműen kiderült, hogy mind a három megyébe ettől a cégtől vitték a túrót - mondta Dr. Vass Péter a Baranya Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgatója.

Az élelmiszerellenőrző állomás laboratóriumaiban még vizsgálják a túrót, ezért egyelőre nem árulják el, hogy az pontosan hol készült.

Olvasóink írták

  • 1. joy 2008. november 19. 02:02
    „Kíváncsi vagyok, megtudjuk-e valaha, melyik az az üzem, és hogyan történhetett?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem engedték be a szekszárdi kórházba a megvert férfit

Ki szerette volna vizsgáltatni sérüléseit és látleletet akart vetetni azokról Németh Péter vasárnap… Tovább olvasom