Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Túszt is ejtett a fegyveres bankrabló

Megpróbáltak kirabolni egy budapesti, III. kerületi pénzintézetet délután. A bankrabló túszt is ejtett, majd őt elengedve egy panelházba menekült. A kommandósok négy, tízemeletes panelházat vizsgáltak át, de nem bukkantak a támadó nyomára.
Kiraboltak egy bankot a fővárosban kedden délután a III. kerületi Flórián téren. 14 óra előtt néhány perccel lépett be a pénzintézetbe a támadó, lefegyverezte a biztonsági őrt, és a bevételt követelte - mondta el Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A pénzintézet munkatársai közben riasztották a rendőröket.

A támadó a biztonsági őr fegyverével, a készpénzzel és a pénzintézet egyik túszul ejtett munkatársával elhagyta a helyszínt. A túszt később elengedte, ő maga pedig elmenekült.

A túszejtő a banktól körülbelül 100 méterre lévő tízemeletes Miklós utcai panelház lépcsőházába menekült be. Az épületet körbevette a rendőrség.

Rendőrök biztosítják a helyszínt
Rendőrök biztosítják a bankrablás helyszínét.

A Miklós utca 9-15. szám alatti tízemeletes ház környezetét a rendőrök lezárták, az épület bejáratait fegyverrel a kézben őrzik. A Miklós u 7. számú ház előtt egy fekete maroklőfegyvert találtak a rendőrök.

Készülődnek a kommandósok a behatolásra
Készülődnek a kommandósok a behatolásra.

A helyszínen sok rendőr látható, egy mentőautó is érkezett. A lakók közül többen az ablakból figyelik az eseményeket, vagyis az épületet egyelőre nem ürítették ki. Az ott élők közlése szerint a ház lépcsőházait közös folyosó köti össze.

Továbbra sem találják azt a bankrablót, aki a Flórián téri pénzintézet kifosztása után egy óbudai panelházba menekült kedden délután. A rendőrök a közelben összesen négy, tízemeletes panelházat vizsgáltak át eddig a földszinttől a legfelső szintig, de egyelőre nem bukkantak a támadó nyomára.

A gyanú szerint a rabló a 11-es számúban rejtőzködhet
A rabló a 11-es számú házban rejtőzködhetett.

A Miklós utca 13. és 15. számú épületbe rendőri kísérettel már visszaengedték a lakókat, a 9. és a 11. számú házakba azonban még nem. A gyanú szerint a rabló a 11-es számúban rejtőzködhet ugyanis, de ez a 6. emeleten össze van kötve a másikkal. Ebben a tömbben több olyan lakást is találtak, ahova nem tudtak bejutni, és ezek sorsától még nem döntöttek.

Az utolsó hírek szerint az egyenruhások nagy része már nincs a helyszínen. A lakókat viszont mindegyik lépcsőházba visszaengedték, nem lett meg a rabló.

Az elmúlt 15 évben 10 túszejtés történt Magyarországon:

1993. december 10. - Baján, a III. Béla Gimnáziumban egy harmadik osztályos tanuló gépfegyverrel túszul ejtette öt osztálytársát és elbarikádozta magát az iskolában. A túszejtőt, aki azt követelte, hogy nyilatkozatot tehessen a televízióban, a rendőrség különleges szolgálata végül fegyverhasználat nélkül lefegyverezte.

1995. január 1. - Miskolcon egy férfi fejenként 80 ezer forintot követelt három salgótarjáni lány szüleitől, hogy fogva tartott gyermekeiket szabadon engedje. Rendőri közbelépés után a lányokat szabadon engedte.

2002. június 27. - A debreceni Tócós-kerti lakótelep egyik lakásában többszörösen körözött bűnözőt akartak őrizetbe venni a rendőrök. A férfi a családtagok közül három nőt túszul ejtett, elbarikádozta magát és egyikük megölésével fenyegetőzött. A túszokat kommandósok szabadították ki.

2003. augusztus 1. - Győrben, a sétáló utca egyik boltjában egy férfi vélhetően szerelmi okokból túszul ejtett egy fiatal nőt, akire kést és pisztolyt fogott. A rendőrség a túszt kiszabadította, az akció közben a megyei főkapitány-helyettes szúrt sebet kapott.

2006. február 2. - Budapesten, a XIV. kerületi családsegítő szolgálatnál egy fiatalember tíz embert tartott sakkban fegyverrel. Később öt fogva tartottat kiengedett, a bent maradókat a rendőrök sértetlenül kiszabadították, a férfit elfogták.

2006. szeptember 27. - Budapesten egy XIX. kerületi bankfiók kirablása közben az egyik rabló (a másikat a pénzintézetben halálosan megsebesítette a biztonsági őr) az egyik női alkalmazottat túszul ejtve gyalogosan, majd gépkocsival kísérelt meg menekülni. A rendőrök üldözés közben többször rálőttek a járműre, aminek következtében a tettes megsebesült és elfogták, a túsz sértetlenül kiszabadult.

2007. május 4. - Egy fegyveres férfi megpróbálta kirabolni a budapesti Széna téren levő OTP-bankfiókot. A rendőrök kiérkezése után a férfi túszul ejtette a bank dolgozóit és az ott tartózkodó ügyfeleket, elengedésükért cserébe ötmillió forintot és szabad távozást követelt. A kommandósok a sikertelen túsztárgyalás után a pénz átadásakor léptek akcióba, a bankrabló, akire hat lövést adtak le, belehalt sérüléseibe. Az akció során megsérült a bank két ügyfele is, az egyik a rabló testén áthatoló lövéstől.

2008. március 21. - Túszul ejtett két nőt, a bank alkalmazottait, egy késsel fenyegetőző férfi az egyik balkányi pénzintézetben, akiket később elengedett. Az alkalmazottak nem sérültek meg az akció során. A rendőrök sikertelenül próbáltak kapcsolatot felvenni a túszejtővel, s miután behatoltak a pénzintézetbe, kivérzett állapotban találtak a túszejtőre, aki önmagát sebesítette meg késével.

2008. április 14. - Édesanyját ejtette túszul egy férfi Kökényben, az elkövetőt a baranyai rendőrség beavatkozó alosztálya elfogta. A harminc év körüli férfi a mentőket, majd a rendőrség ügyeletét hívta fel azzal, hogy fogva tartott édesanyja szabadon engedéséért cserébe gyermekei és volt felesége láthatását, élelmiszereket és egy személyautót kér.

2008. augusztus 16. - Túszul ejtette családtagjait egy 52 éves hajdúnánási férfi, aki pszichiátrián kezelt beteg volt. A rendőröknek sikerült kicsalogatniuk a túszejtőt, két fogva tartott családtagja nem sérült meg.

Olvasóink írták

 • 13. Túróvarázs 2009. január 14. 11:55
  „Jól látom a képeken, hogy a kommandósokon megint nincs azonosító? Van ami soha sem változik...”
 • 12. Túróvarázs 2009. január 14. 11:53
  „Nahát....Mekkora égés már megint a zsaruknak:))) Voltak vagy 200-an és csak bekopogtak az ajtókon, hogy van-e ott bankrabló? Ahol nem válaszoltak, ott vagy nem voltak otthon, vagy bankrablók laktak és csöndben maradtak? Ehhez elég lett volna felcsöngetni a kaputelefonon is két örmesternek. Nem kellett volna rengeteg kommandóst (komédiást) berángatni tokától-bokáig páncélban. Most majd jönnek a talpig pisztoly detektívek a ravasz kérdéseikkel a szomszédokat zaklatva.. Engem egyszer kihallgattak egy ügyben, mert egy cégnél ahol dolgoztam a kasszából eltünt egy csomó pénz. Voltunk akkor az épületben vagy 80-an. Mindenkit kihallgatott egy nagyszerű nyomozó-páros. A nagy keresztkérdés, amivel csöbe akartak húzni, ez volt : "nincs szüksége, hirtelen nagyobb mennyiségü készpénzre??" Ez az igazi beugratós kérdés. Miért? Kinek nincs? Egyébként, nálunk a biztonsági ör nyúlta le a pénzt. Csak Ő ért rá egész nap agyalni. Mi hülyék meg dolgoztunk. Szóval, ha most Budán nem találják meg ezt a bankrabló túszejtö elsöszámú közellenséget, majd titkosítják az ügyet vagy 500 évre...”
 • 11. flexsnake 2009. január 14. 10:19
  „Tegnap a reno 911ben is ez volt :D 6 helyett a kilencbe mentek be mert lefordúlt a szám... :D
  Na majdcsak meglesz ez a rabló is.”
 • 10. Mathiasking 2009. január 14. 09:16
  „Emlékezzetek a Gyöngyvirág utcai kommandós akcióra itt Szegeden. Elbaszták a lépcsőházat és a lakást, mert az operatív felderítés nem rendelkezett helyismerettel. Ennyit a lakásba bemegyek.

  Eszembe jutott az egykori SKÁLA reklám: Ha bemegyek, jól kijövök. De még milyen jól kijövök, ha bemegyek!”
 • 9. flexsnake 2009. január 13. 21:43
  „Legyek kecske káposzta nélkül ha én ezt értem.Berohant egy házba, nem látták távozni, az épületeket körbevették és mégsincs meg? Most meg hazamennek és marad járörkocsi amelyik figyeli a házat?
  Ez igy elég gyenge.Akkor legalább telepítsenek taposóaknákat vagy robbantsák fel a házakat.Legyen már akció :D
  És ha holnap kirabol egy másik bankot és oda meg berakja a lopott pénzt? :D

  Valószínűleg nincs nála fegyver.Mert az őr fegyverét vette el és azt megtalálták.De arról nemtudni hogy miként vette el.Elkérte?Leütötte vagy mi? :D”
 • 8. Grabowsky 2009. január 13. 21:13
  „Na nehogymár ne lehessen berugni pár ajtót ha már egyszer fegyveres túszejtőt üldöznek, különösen nem értem annak tudatában hogy máskor megteszik sokkal enyhébb bűncselekmény esetén... Lásd amikor a panzióban meztelenül kifektették a folyosóra az összes vendéget, ott a VPOP tartott razziát és szó sem volt fegyveres bűnözőkről...”
 • 7. flexsnake 2009. január 13. 21:08
  „,,Az utolsó hírek szerint az egyenruhások nagy része már nincs a helyszínen. A lakókat viszont mindegyik lépcsőházba visszaengedték, nem lett meg a rabló."

  Ne hozzátok már rám a frászt, hát hova tünt?Beöltözött nyugdíjasnéninek?Lehet már otthon számolgatja akkor a pénzt.Nem lesz így jutalom meg válonveregetés.Tessék betörni az ajtókat meg füstgránátok és villanógránát.Akciót a népnek meg helikoptereket :D”
 • 6. flexsnake 2009. január 13. 20:43
  „Nem tudják hogy mennyit vitt el, azt a bank sem tudja még.Két emeletesház valamelyikében tartozkodik és nem látták elhagyni az épületet, azóta le is van zárva.De vélhetőleg fegyver már nincs nála.Arra kíváncsi lennék hogy mivel fegyverezte le a bank vagyonőrét, miután az őr fegyverét használta a rablás során :) Lehet lekevert két fülest? :D
  Ezt most jól megcsinálta magának az illető, használta a fegyvert az többet jelent években, túszt ejtett az pedig még több év.Tartós tejet már nem nagyon vennék :D”
 • 5. dblaci 2009. január 13. 20:34
  „4: nagyjából tudták hol van. Képzeld magad a rendőrök helyébe. Most nem azér hogy védjem őket, de gondolj bele, ha feltörik az ÖSSZES lakást, ahol nincsenek otthon, és úgy nincs meg a rabló, az mekkora blama? Sokkal rosszabb, mint így. Lehet, hogy nem a is maradt a panelban, hanem kijött másik oldalon, csak nem vették észre. Sok pénzt vihetett el, ha nem írják le mennyit... Nem akarják, hogy az emberek kövessék a példát :D”
 • 4. Grabowsky 2009. január 13. 20:07
  „Azt viszont nem veszem be, hogy nem találták meg, holott be volt határolva hogy hol van. Szóval ilyen nincs...
  Talán a láthatatlanná tévő süveg besegített?”
 • 3. flexsnake 2009. január 13. 18:30
  „Azt nem értem hogy hogyan képzelik a bankrablók,túszejtők hogy meg tudnak lógni?Csak ideig-óráig rejtőzködhetnek aztán úgyis mindig megfogják őket.Kiemelném azokat az eseteket mikor az illetőt fegyverrel ártalmatlanná is tették, néha belehal.Nem visszatartó erejű ez sem?”
 • 2. achilleus 2009. január 13. 17:48
  „Elnézve a - címe szerint teljes - krónikát, igencsak megsűrűsödtek a túszejtős esetek az utóbbi években.”
 • 1. Mathiasking 2009. január 13. 17:35
  „Befektetést szeretett volna csinálni, de ehhez először ki kellett vennie a befektetendő lóvét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint IMF-hitelből él az ország

A Fidesz szerint egyre erősödik a gyanú, hogy Magyarország jelenleg az IMF hitelkeretéből él. Tovább olvasom