Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Tűzelhalás pusztítja a birsfákat

Az elmúlt hetekben sok termelőnek, kiskert-tulajdonosnak feltűnhetett a birsfák fiatal hajtásain a levelek vörösesbarna elszíneződése. Tüzetesebb vizsgálat alapján az elbarnuló, később megfeketedő hajtásvégek, esetleg a beszáradt baktériumcseppek is megfigyelhetők.
Ezek a tünetek arra utalnak, hogy a gyümölcsfát az Erwinia amylovora nevű veszélyes baktérium támadta meg. A növénybe jutott baktérium folyamatosan szaporodik, ami fokozatosan a hajtás, ág, majd az egész növény pusztulásához vezet. Szeles, csapadékos időben a baktériumsejtek a még egészséges növényeket is megbetegíthetik. A birsen kívül a betegség bekövetkezhet alma, körte, naspolya, berkenye, madárbirs, tűztövis és galagonya növényeken is.

A baktérium karantén-kórokozónak számít, így az ellene való védekezés kötelező. A tünetek észlelésekor azonnal értesítsük a növény- és talajvédelmi szolgálatot. A fertőzött vagy gyanús hajtásokat metsszük ki, mélyen belevágva az egészségesnek tűnő részbe is. A vágóeszközt fertőtlenítsük, a kimetszett részt pedig égessük el. Erős fertőzés esetén az egész fát ki kell vágni, hogy elejét vegyük a további fertőzéseknek. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a fákat, mert a kórokozó az intenzív hajtásnövekedés időszakában rendkívül gyorsan terjedhet!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszály után, aratás előtt

A régióban a hét végén munkába állhatnak a kombájnosok. Az Alföldön már hétfőn megkezdődött a gabona… Tovább olvasom