Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Tűzgyújtási tilalomPest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Átmeneti időre általános tűzgyújtási tilalmat rendelnek el szombattól a Pest megyei erdőkre és azok 200 méteres körzetére.
Általános tűzgyújtási tilalmat rendelnek el szombattól átmeneti időre a Pest megye területén fekvő erdőkre, valamint az azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre - közölte a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A kiadott határozat szerint a tilalom a kijelölt tűzrakó helyekre, valamint a közút és vasút menti fásításokra is vonatkozik, beleértve a parlag- és gazégetést is. A tűzgyújtási tilalmat megszegők százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújthatók.

A megyei erdészeti igazgatóság felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók és a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy égő cigaretta csikkjét és más dohányfélét semmiképp se dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

A szombaton életbe lépő korlátozást az utóbbi időszakban megnövekedett számú szabadtéri tűzesetekre, illetve a kiszáradt növényzet miatti tűzveszélyre való tekintettel, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság javaslatára vezetik be - írta a Pest Megyei Kormányhivatala Erdészeti Igazgatósága.

Az MTI információi szerint az elmúlt hétvégén csaknem száz helyen gyulladt ki a száraz fű, a nádas, illetve az aljnövényzet Pest megyében, s az azóta eltelt napokban is több tucatszor riasztották hasonló okból a tűzoltókat.

Ugynacsak általános tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a Jász-Nagykun-Szolnok megye területén fekvő erdőkre, valamint az ezek határától számított kétszáz méteren belüli területekre - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Tótáné Nagy Éva tájékoztatása szerint a szabadtéri tüzek számának ugrásszerű növekedése miatt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága március 7-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Jász-Nagykun-Szolnok megye területén lévő erdőkre, fásításokra, valamint az ezek határától számított kétszáz méteren belüli területre.

A határozat értelmében tilos a tűzgyújtás még a kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is. A szóvivő hangsúlyozta: az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók fokozottan figyeljenek arra, hogy égő cigarettacsikket és dohányfélét ne dobjanak el.

A tűzgyújtási tilalmat megszegők százezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal sújthatók.

Az elmúlt időszakban a szaporodó szabadtéri tűzesetek miatt az ország több megyéjében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat. Először Borsodban jelent meg a tiltás vasárnap, azóta Zalában, Pest megyében, illetve a Nyugat-Balaton több megyére kiterjedő térségében született ilyen döntés.

Fokozott tűzveszély esetén - indokolt esetben, átmeneti időre - egy-egy megye, kistérség vagy település területére kiterjedően rendelhető el tűzgyújtási tilalom. Az idevonatkozó 2009-es jogszabály értelmében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a főváros területén a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság egyetértésével vagy javaslatára az erdészeti hatóság is rendelhet el tűzgyújtási tilalmat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: ismét beterjeszti a gazdasági érdekérvényesítést szabályozó törvényjavaslatát

Ismét beterjesztette a gazdasági érdekérvényesítés nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatát az LMP. Tovább olvasom