Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Tűzijáték régen és ma

Augusztus 20. ünnepét az országban szinte mindenki a tűzijátékkal (is) társítja, minden évben ez az ünnepségsorozat tetőpontja. Magyarországon először a XV. század második felében rendeztek tűzijátékot: Mátyás király és Beatrix házasságát köszöntötte a visegrádi várban tűzijáték. Később koronázásokon, jeles ünnepeken lövelltek az égre a röppentyűk.
A Szent István (később új kenyér, alkotmány) napi tűzijátékok nyolc évtizedes történetre tekinthetnek vissza: az elsőt még 1926-ban rendezték meg. A következő években egyre pompásabbak lettek a rendezvények, egykorú beszámolók szerint a tűzijáték során a röppentyűk és rakéták több mint egy órán át szinte nappali fénybe borították a Duna felszínét. 1937-ben szórakoztatta először a közönséget fényjáték.

1940-ben a nézőktől (igaz, mérsékelt árú) belépődíjat is szedtek, de ez a hagyomány nem tudott meggyökeresedni. 1942-ben már nem került sor ilyen látványosságra, 1953 és 1956 között pedig április 4-én mutattak be nagyszabású tűzijátékot, majd tízéves szünet következett.

1966-ban újították fel a gellérthegyi tűzi parádékat, s azóta minden évben megcsodálhatók a pirotechnikusok által gondosan megtervezett és kivitelezett félórás látványosság során az égre varázsolt mesterséges csillagok, majd hagyományos záróképként a görögtűz.

2002 azért volt emlékezetes, mert a Duna áradása miatt elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték, amelyre végül augusztus 31-én került sor.

Akik nem lehetnek ott a Duna partján szorongó több
százezres tömegben, immár a televízióban is nyomon követhetik a látványosságot, amelyben újabban már nemcsak a szem, hanem a fül is gyönyörködhet, mert a színes fények, a lézer- és fényshow mellé kifejezetten erre az alkalomra komponált zenei kíséret is járul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ETO FC

REAC

Győr, DAC-pálya, Borsodi Liga-mérkőzés, vasárnap 17 óra. V.: Kassai (Székely,… Tovább olvasom