Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Túzokvédelem

a Csallóközben

A szlovák–osztrák–magyar határ mentén, a Csallóköz déli részén egy Life-projekt keretén belül természetvédelmi egyesületek dolgoznak a túzokok megmentésén. A csallóközi szövetkezeti gazdák nehezítik a madárvédők dolgát.
A túzok Szlovákia legveszélyeztetettebb madara. Az országban már csak egy helyen fordul elő rendszeresen: ezért a Szlovák Állami Természetvédelmi Hatóság, a Szlovák Madárvédelmi Egyesület és a Ragadozók Védelme elnevezésű civil szervezet egy pályázatot készített elő a csallóközi Lég község önkormányzatával és a légi vadászegyesülettel. Az Európai Unió a Life-Nature program keretében támogatást adott erre a projektre. A túzokok megmentésére fordított igyekezet így egy közös összefogássá vált mind Szlovákiában, mind Ausztriában és Magyarországon. A Life-projekt prezentációján nemrégiben Oroszváron a Duna Földműves Szövetkezettel való együttműködést kívánták szorosabbra fűzni egy megegyezési javaslattal, amely a szövetkezet telkeinek jövőbeli kihasználására vonatkozott volna. Ezek a telkek ma a túzokok egyetlen szlovákiai élőhelyének számítanak. A szövetkezet képviselői nem jelentek meg a találkozón.
A 2006-os év kedvezőtlenül zárult mind a túzok, mind a kék vércse számára a Sysl'ovské polia Madárvédelmi Területen a Csallóközben. Túzokfészkelés egyáltalán nem történt, míg a kék vércse populációjából csak egy pár költését észlelték. Két rendkívül negatív tényező járult hozzá ehhez a rossz eredményhez: az egyik terület korábban ugaron hagyott 70 hektárjának felszántása volt 2005 novemberében, amely megnehezítette e fajok táplálékszerzési és fészkelési lehetőségeit. Ezt követte a madárvédelmi terület mintegy 57 százalékának kukoricával való bevetése (mintegy 1000 hektár kiterjedésű területen).
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár maradhatna is az iskola?

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom