Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Tűzoltók tüntettek a Parlament közelében

A tűzoltóságokat érintő, jövő évre tervezett költségvetési megszorítások miatt mintegy 2500 egyenruhás tűzoltó tüntetett hétfőn Budapesten, a Parlament közelében; a demonstráció keretében petíciót adtak át a parlamenti frakciók képviselőinek.
A megmozdulásra az ország minden részéből érkeztek tűzoltók, akik kéttucatnyi járműfecskendővel sorakoztak fel a forgalom elől elzárt Alkotmány utcában.

A demonstrációt a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége (HÖTOSZ), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete hirdette meg. A résztvevők a 2010-es költségvetési tervezetben megjelölt, a tűzoltókat érintő 1,8 milliárd forintos elvonás miatt tiltakoztak, az ugyanis véleményük szerint veszélybe sodorja a tűzoltóságok működését.

A megmozdulás elején a transzparenseket tartó, nemzeti színű zászlókat lobogtató tűzoltók nyilvános tűzoltóesküt tettek, amely szerint életük kockáztatásával is ellátják szolgálati feladataikat.

A transzparenseken egyebek mellett a következő feliratok voltak olvashatók: "Te kockáztatnád óránként 470 forintért az életed?"; "A BKV-s vezéreknek jutott, a tűzoltóknak már nem". Néhány tucatnyi tűzoltó a járműveik tetején állt és transzparenst tartott, amelyen az állt: "A heti 40 órás munkahét uniós irányelv"; "Mi a vérünket is feláldozzuk értetek, és ti?"; "Mi a macskán is segítünk, rajtunk a kutya sem".

Kajsza Zoltán, a HTFSZ elnöke azt mondta: a tűzoltóság az egyetlen olyan egység Magyarországon, amely az állampolgárok védelme érdekében bármikor bevethető, a felszereléseik is megvannak erre.

Rajnai Zsolt, a HÖTOSZ elnöke, Kaposvár tűzoltóparancsnoka azt a kérdést tette fel: kik akarják a jól működő önkormányzati tűzoltóságokat szétverni, kik hátráltatják a túlórára vonatkozó tűzoltópereket?. Ezt követően a tömeg hosszasan azt skandálta: "Nem hagyjuk!". Rajnai Zsolt közölte: most a tűzoltók szorulnak segítségre, hogy teljesíteni tudják esküjükben vállalt kötelezettségüket. Nem hajlandóak elfogadni, hogy gazdasági megfontolásokból kockára tegyék a tűzoltóság működését, mert ha közbiztonságra van pénz, akkor a tűzoltóságra is legyen - hangsúlyozta.

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke közölte: munkaadók és munkavállalók egységesen vonultak utcára, mert nemcsak saját magukért, hanem az állampolgárok érdekében is hallatniuk kell hangjukat.

A beszédek között a tűzoltóautókkal többször szirénáztak és dudáltak, és a résztvevők a demonstrációra írt refrént skandálták.

A megmozduláson a demonstrációs bizottság tagjai petíciót kívántak átadni a parlamenti frakciók vezetőinek, de azt a Kossuth tér torkolatában elhelyezett, egy kamionból kialakított színpadon csak a Fidesz és a KDNP képviselői vették át. Kontrát Károly, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a petíció átvételekor azt mondta: nem engedik, hogy az Országgyűlés elfogadja a költségvetést, mert az nem az emberek érdekeit szolgálja.

Ezután mintegy ezer tűzoltó vonult a Parlamenthez, hogy átadják a petíciót az MSZP és az SZDSZ képviselőinek is. A tűzoltók ekkor a honatyáknak üzenve hosszasan azt skandálták, "gyertek ki!", majd zászlókat lobogtatva megkerülték az Országházat. A dokumentumot végül az MSZP frakcióvezető-helyettese és a liberális párt egyik parlamenti munkatársa vette át a Parlament egyik kapuja előtt.

A tiltakozó megmozduláson csak szabadnapos tűzoltók vehettek részt, a parancsnokságokon szolgálatot teljesítő tűzoltók kék szalag kitűzésével fejezték ki tiltakozásukat a költségvetési tervezet ellen.

A demonstráció szervezői a megmozdulást sikeresnek értékelték, és kijelentették: ha az Országgyűlés megszavazza az elvonásokat is tartalmazó költségvetést, újra utcára vonulnak.

Olvasóink írták

 • 5. lidocain 2009. október 19. 21:46
  „az emeszpében senkinek nem volt annyi gerince,hogy ki merjen menni és a szemébe nézni annak a tűzoltónak akitől átveszi? nem csodálom!
  remélem akkor fogy el a fenntartásra szánt keret amikor valamelyik trógernak a háza fog porig égni.”
 • 4. magyarok 2009. október 19. 19:54
  „Sok sikert a tűzoltóknak, ha valakik akkor ők megérdemelnék, hogy emberi pénzeket keressenek!
  Elszomorító, hogy egy BKV-s osztályvezető 1.000 tűzoltó 1 havi fizetését kapja végkielégítésként!”
 • 3. TomeeFiesta 2009. október 19. 17:10
  „moderálva”
 • 2. trainman 2009. október 19. 16:23
  „Ki mint vet, úgy arat!
  Majd az MSZP is megtapasztalja előbb utóbb.”
 • 1. achilleus 2009. október 19. 16:20
  „"Mi a macskán is segítünk, rajtunk a kutya sem".
  A KUTYÁK egészen mással vannak elfoglalva.
  Lassan, de biztosan, betelik a pohár. Az MSZP-s uszítás visszafelé fog elsülni. ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyházbüntetés sorozatbűnözőknek: egyikük 2031-ben szabadulhat

Egy hajdú-bihari férfira 15 év, élettársára 13 év fegyházbüntetést szabott ki jogerősen hétfői… Tovább olvasom