Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tűzoltóknak és mentősöknek nincs OEP jogviszonya

Több tucat tűzoltó mellett a budapesti tűzoltóparancsnokot és általános helyettesét is levélben figyelmeztette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hogy adatbázisuk szerint 30 napnál régebben nincs jogviszonyuk.
Minden tűzoltó után megfizetik a társadalombiztosítási járulékot, és az elmúlt években eddig egyetlen hónapban sem késtek a befizetéssel, ezért nem értik, hogy miért nem kerülnek be az OEP rendszerébe - közölte Bende Péter vezérőrnagy, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vezetője közölte.

A fővárosi tűzoltóparancsnokon kívül több tucatnyi vonulós tűzoltó mellett Erdős Antal, általános parancsnokhelyettes is figyelmeztető levelet kapott az OEP-től a múlt hét folyamán. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: a katasztrófavédelem több dolgozója is kapott hasonló tartalmú levelet.

A távirati irodát különböző megyékből hétfőn több rendőr is azzal kereste meg: figyelmeztető levelet kaptak az OEP-től, hogy rendezzék társadalombiztosítási jogviszonyukat. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: "szinte kizárt", hogy olyanok dolgozzanak a rendőrségen, akik nincsenek bejelentve az OEP-nél.

Mindenki - hivatásos, közalkalmazott és köztisztviselő - után minden járulékot befizet a rendőrség - hangsúlyozta. Mint mondta, a rendőrségnek van egy úgynevezett központi illetmény-számfejtő rendszere, amely továbbítja az adatokat az OEP-hez. Az adatok feldolgozása miatt elképzelhető csúszás, de ez nem a rendőrség, hanem az OEP rendszerében keletkezik - tette hozzá.

Orodán Sándor szerint az OEP-nek CD-mellékleten megküldték a befizetésekről készített adatokat, és soron kívüli tájékoztatást kértek. Válasz egyelőre nem érkezett - tette hozzá Orodán Sándor, aki szerint az OEP-nél feltehetőleg adminisztrációs hiba történhetett.

A szolgáltatók április 1-jétől kötelesek ellenőrizni az egészségügyi ellátásra való jogosultságot; márciustól az OEP tájékoztató levelet küld azoknak az állampolgároknak, akiknek - a pénztár adatbázisa szerint 30 napnál régebben - nincs jogviszonya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városfejlesztés

Sopron Munkatársunktól Tovább olvasom