Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Uborkázók panaszai

Panaszkodnak a megyei uborkatermelők, mert olcsón veszik át terményüket. Sokan ígérik: jövőre abbahagyják. A szakemberek szerint a rossz idő és az állami támogatás megszűnése óriási gondot jelent.
A Konzervuborka Terméktanács adatai szerint a 2–5-ös méretű uborka kilójáért a felvásárlók jelenleg 175 forintot fizetnek, a 3–6-os ára 125, az 5–8-asé 80, a 6–9-esé 60, a 9–12-esé 20 forint. Ezek az árak ugyan 15–35 forinttal magasabbak a tavalyiaknál, csakhogy idén az állam nem fizet piacra jutási támogatást a termelőknek, ami 2003-ban kilónként 32 forintot tett ki. A gazdák elégedetlenek, és többen mondják: az idei év az utolsó, hogy a sorok között hajladoznak.

Borsodi Istvánné csornai átvevő is a termelők elégedetlenségét tapasztalja. – Nyolc évvel ezelőtt is ennyit adtunk az uborkáért. Sokan mondják, hogy felszámolják az ültetvényt, bár ezt minden évben halljuk, aztán amikor tavasszal eljön az ideje, mégiscsak elvetik a magot. Néhány éve napi harminc-negyven mázsa uborkát vettünk át, most másnaponként vesszük, de így is csak tíz-tizenegy mázsa jön össze – mondta.

„ Fokozatosan építik le"

Varga Tibor régi uborkatermelőnek számít, de idén utoljára emeli vállára a zöld zsákokat. – Ilyen felvásárlási árak mellett nem lehet haszonnal dolgozni, ráadásul most még a szezont is lerövidítették, hiszen csak július közepétől veszik át az uborkát. Fokozatosan építik le az uborkásokat, mint ahogy a mezőgazdaságban minden ágazatot. Tavaly százezer forinttal kevesebbet szedtünk le, mint tavalyelőtt, pedig a terület ugyanakkora volt. Tizenöt éve egy háromszáz méteres darab bevételéből autót lehetett venni, most téli tüzelőt is alig.

Az elmondottakkal teljes mértékben egyetért Kristóf Antal is, aki húsz éven keresztül uborkázott, ám két éve nem foglalkozik a növénnyel. – A lehető legjobban döntöttem, amikor felhagytam a termeléssel. Ha valaki jól utánaszámol, nem biztos, hogy pozitív mérleget tud vonni a szezon után, de akkor meg minek a vesződés.

Felszedi a kordont

Kocsis Pál szintén azok közé tartozik, akik a befejezésen gondolkodnak. P már idén júniusban is úgy nyilatkozott a Kisalföldnek, hogy ha nem lesz megfelelő az ár, abbahagyja. – A számításom beigazolódott. Az uborkámat a lisztharmat is megtámadta, ami szintén visszavetette a termést, úgyhogy azt hiszem, ez volt az utolsó szezonom – ígéri Kocsis Pál, aki több évtizedes – ahogy fogalmaz – „rabszolgamunka" után szedi fel a kordont.

Idén húsz százalékkal csökkent a termőterület

Ezt a döntést jó néhányan már 2003-ban meghozták. Legalábbis erre lehet következtetni Radák Kornélia, a Konzervuborka Terméktanács titkára szavaiból, aki elmondta: idén 20 százalékkal csökkent a megyei termőterület.

Szalánczy Zsolt, a háromezer termelőt összefogó Rábaközi TÉSZ elnöke, a koroncói Horker Kft. termeltetési igazgatója a Kisalföld kérdésére kifejtette: idén nem kedvezett az időjárás ennek a növénynek, leginkább a párás meleg éjszakák hiányoztak a fejlődéséhez.

Szerinte ha a későbbiekben sem lesz megfelelő központi támogatás, a néhány száz folyóméteren gazdálkodók jelentős része abbahagyja a termelést, de a nagyobb területen uborkázók – főleg a Rábaköz belső falvaiban – folytatják.

„ Ezt hozta az EU"

Lengyel Ferenc, a Dunakiliti Konzervüzem Kft. ügyvezető igazgatója elsősorban az államot hibáztatja, amiért egyik évről a másikra magára hagyta az ágazatot. – Nekünk ezt hozta az Európai Unió, és ez óriási probléma. Lehet, hogy a Parlament elé kell menni – tette hozzá. A szakember szerint megdöbbentő, méltánytalan árak vannak a piacon, akad olyan bevásárlóközpont, ahol 79 forintért is lehet egy üveg ecetes uborkát venni.

– A mostani viszonyokhoz képest jó az átvételi ár, de a termelők joggal elégedetlenek, mert ez a szakma többet érdemel – fogalmazott Lengyel Ferenc. A konzervgyár idén nyolcezer tonna uborkát szeretett volna feldolgozni, de a rossz idő miatt már ennek a felével is elégedett lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kajárpéci kapusról

Túlzás nélkül állítható, hogy a kajárpéci "Kapus" - az egyik helyi pincesor - jelenti egyik fontos… Tovább olvasom