Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Udvardy György az új pécsi püspök

XVI. Benedek pápa Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé.
A döntésről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága szombaton tájékoztatta az MTI-t. Udvardy György kinevezésére azt követően került sor, hogy Mayer Mihály pécsi megyéspüspök idén januárban lemondott az egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról. Távozása óta Veres András szombathelyi megyéspüspök Pécsen apostoli kormányzóként látta el a vezetői feladatokat.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának az MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint Udvardy György 1960-ban született, pappá 1985-ben szentelték. Érsekvadkerten, 1985-től káplánként, Csitáron 1988-tól 1990-ig plébánosként szolgált. Rómában 1990 és 1993 között folytatott tanulmányokat. 1993-2003 között hitoktatási felügyelő, 1997-2004 között a PPKE Hittudományi Kar Levelező Tagozatának tanára, 1998-tól 2004-ig a PPKE Hittudományi Karának docense volt. Ugyanezen időben a társadalmi-oktatási-kulturális szakterület püspöki helynökeként tevékenykedett.

Pápai káplán címet 1999-ben kapott, 2000-től az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-2004-ben plébános volt Budapest-Erzsébetvárosban. Udvardy György 2003-tól az Esztergom-budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke és vagyonkezelője, 2004-től az Országos Hitoktatási Bizottság elnöki tisztségét látja el. Marazanae-i címzetes püspöki és esztergom-budapesti segédpüspöki kinevezését 2004 elején kapta meg, s még abban az évben püspökké szentelték.

A Pécsi Egyházmegye Mayer Mihály lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Veres András apostoli kormányzó egy, a hívekhez intézett idén februári körlevelében azt írta: "a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét". Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell.

Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személy ellen irányuló médiaháború, "médialincselés" folyik.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2011. április 09. 17:43
    „Hamarosan a fehérvári püspök is követi Mayer kollégáját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar szakszervezetek a megszorítások ellen emeltek szót

A szervezői becslések szerint mintegy 50 ezer ember vett részt a szombati budapesti megmozduláson. Tovább olvasom