Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Úgy figyelnek a forintra, mint a forrásban lévő tejre

A hetek óta tartó magyarországi politikai válság nem gyengítette jelentősen a forintot, legalábbis egyelőre.
A kormányellenes tüntetések ellenére Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kitartóan folytatni kívánja megszorító kúráját. A  konzervatív újság szerint a konvergenciaprogram brüsszeli elfogadása  meggyőzte a közvéleményt is, hogy támogatni kell a kormány  politikáját, pedig az Európai Bizottság csak szimbolikusan és  morálisan tudja segíteni Magyarországot.  Amíg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a külső egyensúlyhiánnyal  küszködő országokat konkrét pénzügyi segítséggel tudja támogatni,  Brüsszelnek ez kizárólag természeti katasztrófák esetén áll  módjában. Ellenben, ha egy ország egyre távolabb kerül a maastrichti  kritériumoktól, az Európai Bizottság elzárhatja a hitelcsapokat,  nevezetesen a kohéziós alapok felfüggesztésével – hangsúlyozta a Le  Figaro. 

Jean-Louis Gérin, a Rexecode nevű gazdasági kutatóközpont  szakértője a lapnak elmondta: meglepő, hogy a gazdasági problémákkal  küszködő Magyarországon a zavaragásokat követően nem  destabilizálódott a forint, ráadásul a háztartások és a vállalatok  hiteleinek 60 százaléka külföldi valuta alapú, ezért a forint esése  tragikus következményekkel járna.  A kelet-európai országok monetáris és pénzügyi stabilitása  nagyon fontos az Európai Uniónak. Egy íratlan szabály szerint az  uniós tagállamok nem találhatják magukat olyan helyzetben, hogy az  IMF-től kelljen segítséget kérniük.

Elméletileg bármelyik tagállam  megtehetné, de az egy politikai pofonnal érne fel az Európai Unió  számára – állította Jérome Sgard, a CEPII nevű nemzetközi gazdasági  tanulmányi központ szakértője a lapnak.  „Egy önmagára valamit is adó birodalom rendet tart teljes  területén, beleértve a monetárisat is. Ezért figyel mindenki úgy a  magyar forintra, mint a forrásban lévő tejre. Brüsszelben,  Frankfurtban, de Washingtonban és az IMF igazgatótanácsában is,  amely zavarban érezné magát, ha az EB szeme láttára  kéne beavatkoznia" – írta a Le Figaro.

(mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödött a BUX

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 1,87 százalékkal emelkedett,… Tovább olvasom