Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Ugyanannyi vagyonosodási vizsgálat várható idén, mint tavaly

Meghaladja a 40 milliárd forintot a vagyonosodási vizsgálatokkal 2007-ben és 2008-ban jogerősen feltárt nettó adókülönbözet összege.
Az APEH adatai szerint az elmúlt két évben összesen 17 156 vagyonosodási vizsgálatot fejeztek be, ezek közül 13 920 eredménye emelkedett jogerőre. Szikora János, az adóhatóság elnöke a keddi kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: várhatóan idén is annyi vagyonosodási vizsgálatot végeznek majd, mint tavaly, bár az APEH ellenőrzési irányelveit február 20-ig hirdetik meg.

Egy magánszemély papíron havi néhány tízezer forintos jövedelme mellett kölcsönadott valakinek 26 millió forintot - például egy ilyen esetben indított az APEH vagyonosodási vizsgálatot az elmúlt két évben. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még 2006 nyarán jelentette be, hogy a következő évtől az addiginál jóval több adózónál rendelnek vagyonosodási vizsgálatot, amely része a gazdaság fehérítésének, vagyis az eltitkolt jövedelmek feltárásának és azok megadóztatásának.

Az APEH adatai szerint 2007-ben 11 095 vagyonosodási vizsgálatot fejeztek be, ezek közül 7028 emelkedett jogerőre, a feltárt nettó adókülönbözet pedig 15 milliárd 520 millió forint. A 2008-ban 6061 vagyonosodási vizsgálatot fejeztek be, a jogerőre emelkedett ellenőrzések száma pedig 6892 volt az előző évről jogerőre emelkedett ellenőrzésekkel együtt. A jogerősen feltárt adókülönbözet 2007-ben és 2008-ban összesen 40 milliárd 344 millió forint volt. 1731 ellenőrzés még folyamatban van.

Vagyonosodási vizsgálat kapcsán az elmúlt 2 évben összesen 1225 pert indítottak, ezek közül tavaly év végéig 569-et fejeztek be. 2007-ben egy, 2008-ben pedig összesen 13 megsemmisítő ítélet született, vagyis olyan, amely szerint a vagyonosodási vizsgálat nem volt megalapozott. A két év alatt 104 esetben született olyan megsemmisítő ítélet, amellyel együtt új eljárást rendelt el a bíróság az adott ügyben - derül ki az APEH adataiból.

Az APEH elnöke úgy látja: az ilyen ellenőrzésekkel nem csak az eltitkolt jövedelmet tárhatják fel, hanem tudatformáló hatással is rendelkeznek - a szakemberek szerint javul ugyanis az adózási fegyelem azoknál, akiknél vagyonosodási vizsgálatot végeztek. Szikora János konkrét számokat nem tudott itt említeni. Annyit mondott, hogy visszamenőleg szúrópróbaszerűen nézték csak eddig az adófegyelem javulását az érintett ügyfeleknél. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy az adóhatóság rászáll valakikre, és őket ellenőrzi folyamatosan, de nincs kizárva" - fogalmazott az elnök.

Szikora János szerint a vagyonosodási vizsgálatok beépültek az APEH gyakorlatába, üzemszerűvé váltak, és tavaly már javítottak azon a rendszeren is, amellyel kiválasztják ellenőrzésre az adóalanyokat: országos, egységes kiválasztási rendszert vezettek be a regionális leosztás helyett. Az idei ellenőrzési irányelveket február 20-ig hirdetik meg, de a vagyonosodási vizsgálatok pontos számát most sem jelölik majd meg, hanem csak az ellenőrzési kapacitást - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. február 03. 18:38
    „Veres áfacsaló János elftárs mikor kerül sorra?”
  • 1. ojack 2009. február 03. 17:56
    „Közröhej amit ezek minden évben eljátszanak és bevallanak!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázfegyvegyverrel lőttek hátba egy gyereket Csertőn

Gázfegyverrel lőttek hátba egy gyereket a Baranyai megyei Csertőn. Az eset még tavaly év végén… Tovább olvasom