Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Ugye hihetetlen? - Best of 2006

Az Amerikai Bűnügyi Tudományok Egyesülete évenként díjátadó estélyt rendez.

Gyilkosság, baleset vagy öngyilkosság?

Az Amerikai Bűnügyi Tudományok Egyesülete évenként díjátadó estélyt rendez. Az 1997-es estélyen Don Harper Mills elnök egy San Diegóban történt rendkívül bonyolult és bizarr esettel szórakoztatta hallgatóit.

Itt az eset: 1996. március 23-án az orvosi szakértő megtekintette Roland Opus tetemét és megállapította, hogy a halál oka puskából származó fejlövés. Az áldozat egy 10 emelet magas épület tetejéről ugrott le öngyilkossági szándékkal (hagyott ugyanis egy erre utaló búcsúlevelet).
Esés közben a 9. emelet magasságában életét egy, az ablakon kilőtt puskagolyó azonnal kioltotta. Se a lövést leadó, sem pedig az öngyilkosságot elkövető nem tudott a 8. emelet szintjében elhelyezett biztonsági hálóról, amelyet az ablakmosók védelmére helyeztek el.
Opus nem tudta volna kivitelezni az öngyilkosságát e miatt a háló miatt.
Általában aki öngyilkosságot akar elkövetni, sikerrel jár, még ha nem is olyan módon hal meg, ahogy eltervezte. Attól, hogy Opust lelőtték a 9. emeletnél, miközben a biztos halál felé esett, még nem változik halálának oka.

Az öngyilkossági kísérlet nem járt volna sikerrel, ez az orvosi szakértőt gyilkosság kivizsgálására késztette. A 9. emeleti szobában, ahonnan a lövés jött, egy idős ember és a felesége lakott. Éppen veszekedtek, és a férfi puskával fenyegette feleségét. Elkeseredésében, amikor meghúzta a ravaszt, teljesen mellétalált, és a lövedék az ablakon keresztül Opust találta el.

Ha valaki „A"-t próbálja meggyilkolni, de véletlenül „B"-t gyilkolja meg, akkor az „B" ellen elkövetett emberölésért büntethető. Amikor szembesítették ezzel a váddal, az öregember és a felesége mindketten hangoztatták, hogy egyikük sem tudta, hogy a puska töltve volt. Az ember azt állította, hogy hosszú ideje szokása, hogy feleségét a töltetlen puskával fenyegesse. Nem állt szándékában, hogy megölje. Opus meggyilkolása véletlen balesetnek tűnik, ugyanis a fegyver véletlenül volt megtöltve.

A kivizsgálás folytatódott, és előkerült egy szemtanú, aki azt állította, hogy látta, amint az idős házaspár fia megtöltötte apja fegyverét, körülbelül hat héttel a halálos balesetet megelőzően. Mint kiderült, az idős hölgy megszakította fia pénzügyi támogatását. Ezért fia, ismerve apja fegyveres fenyegetőzési szokását, megtöltötte a puskát, arra számítva, hogy így apja majd megöli anyját.

Így az ügy ismét gyilkossági üggyé alakult, ahol a fiú tűnt ki, mint Roland Opus gyilkosa. Volt még azonban egy különlegesen szép csavarás az esetben. További kivizsgálás kimutatta, hogy a sértődött fiú (név szerint Roland Opus!) egyre jobban elkeseredett, hogy nem sikerült az anyja elleni gyilkosság. Ez az elkeseredés arra vitte, hogy március 23-án leugorjon egy 10 emeletes épület tetejéről, hogy végül egy puskalövés végezzen vele, melyet egy 9. emeleti ablakon lőnek ki.
Az orvos szakértő öngyilkosság címen zárta le az ügyet. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondok közepette

kosárlabda

A két ünnep között sem tétlenkednek az élvonalban szereplQ SEAT Foton… Tovább olvasom