Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Ügyeletet tartanak az okmányirodák a hét végén

Ügyeletet tartanak a fővárosi okmányirodák szombaton és a választás napján, vasárnap is, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újat kérhessenek a választópolgárok, ez ne lehessen akadálya a szavazásnak.
A vidéki okmányirodák helyben döntenek arról, nyitva tartanak-e a hét végén.

A rendkívüli nyitva tartásra Sári Miklós, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője és Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke kérte az okmányirodákat.

A választási törvény szerint csak azok vehetnek részt a szavazáson, akik érvényes okmányokkal igazolni tudják magukat, és lakcímkártyájukat is magukkal viszik. Akik nem viszik magukkal a szavazókörökbe a szükséges okmányokat, vagy azok már lejártak, nem voksolhatnak.

Ez utóbbira kínál megoldást a hét végi okmányirodai nyitva tartás. Fontos tudnivaló azonban, hogy az okmányirodákban a két hét végi napon csak a szavazáshoz szükséges (ideiglenes) okmányok kiállításával, illetve kiadásával foglalkoznak, más ügyekkel nem.

Az MTI által megkérdezett jegyzők, a választási irodák vezetői elmondták, minden választásnál akadnak olyan polgárok, akik csak a szavazatszámláló bizottság előtt szembesülnek azzal, hogy lejárt valamelyik személyi okmányuk, és így nem voksolhatnak.

Az OVI nemrég plakátokat is készíttetett, hogy felhívja a figyelmet arra: mindenki még időben ellenőrizze személyi okmánya érvényességét.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2010. szeptember 30. 17:45
    „Mi a bánatnak nem megyek "szavaznI". Vasárnapig meg nagyon nagy ember vagyok. Utána a sakktábla első sora.(nem röhög te is)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb a lakástámogatás

Az idén már a korábbinál jóval kevesebb pénzbe kerül a költségvetésnek a támogatott lakáshitelek… Tovább olvasom