Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Ügynökkérdés: törvényjavaslatot vár az SZDSZ

A legkülönbözőbb politikai erők két évtizede akadályozzák az információs kárpótlást, azért, mert érdekük fűződik ehhez - mondta Magyar Bálint.
Még ebben a hónapban konkrét törvényjavaslatokat vár az SZDSZ a kormánytól a megfigyelési aktát nyilvánosságával és kutathatóságával kapcsolatban, illetve hogy döntsön a kabinet a Kenedi-bizottság által feltárt mágneses szalagok adattartalmának felülvizsgálatáról. Gulyás József és Magyar Bálint szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a kormány nem lép, készek saját törvényjavaslatokat benyújtani az ügyben még idén, szerintük ugyanis mind a szakértelem, mind a technológia rendelkezésre állna a szükséges feladatok elvégzésére, csak a politikai akarat hiányzik.

A legkülönbözőbb politikai erők két évtizede akadályozzák az információs kárpótlást, azért, mert érdekük fűződik ehhez - mondta Magyar Bálint, aki szerint úgy tűnik, zsarolják azokat az embereket, akik érintettek voltak. A liberális politikus szerint azok, akik akadályozzák a megfigyelteket, hogy megismerjék a róluk készült jelentéseket, az elmúlt rendszerrel vállalnak szolidaritást. Magyar Bálint egyebek mellett kifogásolta azt is, hogy Európa más országaival szemben, Magyarországon, fotók, lehallgatási jegyzőkönyvek megismerésére nincs lehetőség, illetve a megfigyeléseket irányító operatív jelentések sem hozzáférhetőek, legfeljebb az ügynökiratok.

A szabad demokrata politikus utalt arra is, hogy ha a törvényhozás nem képes megoldani a feladatot, más megoldást kell keresni, konkrétumot azonban nem árult el. Gulyás József szerint a szükséges törvényi szabályozás szempontjából "történelmi a pillanat", az ügynökkérdés ugyanis nem egy akut ügy, ismert személyiség múltbeli szerepével kapcsolatban került elő, hanem a kormány egy iratfeltáró bizottság munkája után szembesülhetett azzal, hogyan tartották vissza a megfigyelésekkel kapcsolatos adatokat.

Olvasóink írták

 • 6. csak liberálisan elvtársak 2008. november 09. 19:59
  „Majd az érettségizett Gusztos megmondja nektek a tutit!”
 • 5. goromba 2008. november 09. 11:49
  „Ezt a pofátlan képmutatást! Magyar Bálint, te tényleg ennyire farizeus vagy? Nem, te egy ügynök vagy! Csak a rendszerváltás előtt elfelejtettek beszervezni! (Vagy ki tudja???)
  4-es: Minden szó igaz! Majd választások előtt megint jön az Ungvári Krisztián, persze kizárólag jobboldalhoz köthető (egyházi) személyek hamis ügynökaktáival.”
 • 4. melegség 2008. november 09. 08:15
  „A rendszerváltás óta nyalták az mszp fenekét, csak erre nem jutott idő két nyalás között.
  Az ország most a csőd szélén áll miattuk, de most sem a lényeges dolgokkal foglalkoznak.
  Nagyon remélem a következő választásokon már nem jutnak be a parlamentbe.”
 • 3. rde 2008. november 08. 19:08
  „Nem valószínű, hogy ebben lesz valami előrelépés. Mert magyar ember
  az olyan mint a fekély önmagától nem fakad ki.”
 • 2. rde 2008. november 08. 19:08
  „Nem valószínű, hogy ebben lesz valami előrelépés. Mert magyar ember
  az olyan mint a fekély önmagától nem fakad ki.”
 • 1. 1 vélemény 2008. november 08. 15:27
  „"más megoldást kell keresni"- jöhet az újabb információk csöpögtetése. Kiborulhatna már az a nagy bili. A lengyelek messze előttünk járnak, ők kiborították.Nálunk csak a sz@r@kodás és a pereskedés megy évek óta.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem tömegverekedés tört ki Vasmegyeren

A két egymással szembenálló csoport azon veszett össze, hogy a helyi kocsmáros nem adott alkoholt… Tovább olvasom