Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Új adónem bevezetésével teremtenek forrást szúnyogirtásra

Várhatóan még márciusban megalkotja a jászladányi önkormányzat azt a rendeletet, mely szerint új adónemet vezetnek be a szúnyogirtáshoz, a kóbor ebek befogásához és a parlagfű-mentesítéshez szükséges pénzügyi források előteremtésére - közölte a település polgármestere.
Dankó István (független) elmondta: a képviselő-testület februári ülésén született meg az elvi döntés, amelyet nemrégiben egy falugyűlésen ismertettek a lakosokkal. A fórumon a mintegy hatezres lélekszámú nagyközségben élőknek mindössze az egy százaléka jelent meg.

S bár ott többen kifejtették, hogy a magánszemélyek kommunális adójának bevezetése tovább nehezíti a megélhetésüket, abban egyetértettek, hogy ezekre a célokra mindenképpen áldoznia kell Jászladánynak - tette hozzá a polgármester, aki cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint az elképzelés megvalósítását komoly lakossági felháborodás kísérné a községben.

Hangsúlyozta: kezdeményezésük korántsem példa nélküli Magyarországon, s az önkormányzat rákényszerült erre a lépésre, hiszen állami támogatásra nem számíthat e feladatok megoldásához.

Közlése szerint az előreláthatólag március utolsó napján megszülető rendelet olyan mértékű adóterhet - ingatlanonként évente 3000 forintot – jelent majd, amely minden család számára megfizethető. Ráadásul mivel a rendelet a tervek szerint csak július 1-jével lép életbe, 2011-ben csak a fenti összeg felét kell befizetniük az ingatlantulajdonosoknak – tette hozzá a településvezető.

Kitért arra, hogy a jogszabály hatályba lépése előtt a helyhatóság saját forrásból elvégeztet egy szúnyogirtást. A légi kémiai kezelések ára a község mintegy 440 hektáros belterületére vetítve alkalmanként nyolcszázezer és egymillió forint között van. A polgármester kiemelte, hogy az idén a környék nagy kiterjedésű, tavasztól őszig szúnyogtenyészetként működő belvízfoltjai miatt valószínűleg a szokásosnál is több gyérítésre volna szükség, különös tekintettel a vérszívók által az utóbbi években egyre gyakrabban terjesztett fertőzésekre.

Az új adónemtől remélt bevételekről szólva Dankó István közölte: a szemétszállítási díj 80 százalékos befizetési moráljával számolva egy teljes évben körülbelül 5 millió forint folyhat be ebből a forrásból.

Mint hozzátette, ennek az összegnek csak egy részét - 2 millió forintot - különítenék el két szúnyogirtás elvégeztetésére. Hasonló összeget szánnának a településen rendkívül elszaporodott kóbor, illetve oltatlan, a járókelőket veszélyeztető kutyák befogására - számuk becslések szerint 300-ra tehető -, a maradék pénzt pedig az allergiások számára elengedhetetlen parlagfű-mentesítésre fordítanák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődik az MSZP részországgyűlési sorozata

Kazincbarcikán ma megkezdi részországgyűlési sorozatát az MSZP a helyi közösségekkel és a… Tovább olvasom