Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Új allergén növény

Új, virágpor-érzékenységet kiváltó növény jelent meg Csongrád megyében: az íva, azaz parlagi rézgyom. Már évtizedek óta jelen van Magyarországon, de csak nemrégiben tűnt fel nagy mennyiségben. Pollenje oly mértékben hasonló a parlagfűéhez, hogy tőle alig különböztethető meg.
A parlagi rézgyom néven is ismert, észak-amerikai illetőségű növény még az ötvenes években honosodott meg Magyarországon, Mezőhegyesen – tudtuk meg Juhász Miklóstól, a Szegedi Tudományegyetem Növénytani Tanszéke nyugalmazott docensétől. Egyértelműen allergén növény, éppúgy, mint rokona, a parlagfű – amelynek pollenjéhez virágpora rendkívül hasonló is –, illetve a különféle ürmök. Több forrás szerint Szlovákia felől terjed, ez azonban téves – hívja föl a figyelmet a szakember. Hozzátéve azonban azt is: Ukrajnában már oly mértéket öltött az íva elszaporodása, hogy ott, ha magvát termesztett növények magvait tartalmazó szállítmányban megtalálják, akkor a szállítmányt nem vihetik más területre.

Miképp kerülhetett ez a növény Magyarországra, ezen belül is épp Mezőhegyesre, évtizedekkel ezelőtt? Föltehetően a mezőhegyesi ménes számára külföldről szállított lucernamagvakkal. Hogy az ötvenes évek óta is csak Csongrád megyéig terjeszkedett – bár több más helyen is megtalálták az országban –, arra utal, terjedése nem túl gyors. Annál sajnálatosabb viszont: a mi területünkre mindenképpen eljutottnak tekinthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz

a Kolostor-

hegyen

Tűz pusztított Sopronban a hétvégén. Szombaton késő este a Kolostor-hegyen csaptak fel a lángok és… Tovább olvasom