Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Új Alzheimer-tesztek

Remélhető, hogy a jövőben jóval a tünetek megjelenése előtt kimutatható lesz az Alzheimer-kór. A korai felismerés növelhetné a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

Hamarosan lehetővé válhat, hogy már évekkel a szokásos tünetek megjelenése előtt azonosítani lehessen a kezdődő stádiumban lévő Alzheimer-kórt – írja az Origo internetes portál egészségügyi rovata. A Society for Neuroscience idei, novemberi konferenciáján bemutatott eredmények szerint újabb tesztek segítségével már felismerhetőek azok az emberek, akiknél a betegség még csak a kezdeti stádiumban van. Ha sikerül a mostaninál nagyobb vizsgálati csoportokon is megismételni az eredményeket, akkor az orvosok már a mindennapi gyakorlatban is elkezdhetik használni a teszteket. Élő egerek agyáról már korábban is sikerült olyan felvételeket készíteni, amelyen jól kivehetőek a betegségre jellemző fehérjezárványok, embereken azonban nem alkalmazták ezt az eljárást.

William Jagust (University of California, Berkeley) és csoportja 60 idős, de egészséges személyt vizsgált nagyjából három éven keresztül. Kísérleteik során kétfajta agyi képalkotó eljárást használtak, valamint olyan teszteket, amelyek a memória és a kognitív képességek változásait mérik.

– A jövőben lehetséges lesz az Alzheimer-kór gyógyszeres kezelése, ezért a betegséget kimutató tesztek iránt is nagy az érdeklődés – mondta Jagust. Jelen pillanatban azonban még egyik teszt sem alkalmazható a gyakorlatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Kattogó lámpa”

A Győri Nők Független Szervezete a jótékony célú rétesárusításból befolyt bevételét a vakok és… Tovább olvasom