Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Új Audi-gyár, új munkahelyek

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök avatta fel a győri Audi Hungaria Motor Kft. új szerszámgyárát.

Negyvenmillió eurós, azaz tízmilliárd forintos beruházással épült fel a győri Audi szerszámgyára, ahol pénteken megkezdődött a termelés. A 18 ezer négyzetméteres csarnokban kezdetben 170-en dolgoznak három műszakban, később a munkatársak száma 320 lesz. A győri gyár az Audi harmadik szerszámgyára, Németországon kívül csak a megyeszékhelyen épült hasonló. Technikai különlegességnek számítanak a nagy teljesítményű présgépek, amelyek akár ötven tonna súlyú szerszámokkal is felszerelhetők. A szerszámgyárban nemcsak szerszámok és berendezések készülnek, hanem kis sorozatgyártású gépkocsikhoz – mint például az Audi RS4 – karosszériaelemek is.

Gyurcsány Ferenc és dr. Martin Winterkorn Audi-vezér találkozása
– A mi szempontunkból nem a befektetett tőke a legfontosabb, hanem a tudással végzett munka, amelynek bázisán az itt dolgozók tisztességes életet tudnak teremteni maguknak és családjuknak – fogalmazott a győri Audi Hungaria Motor Kft. szerszámgyáravató ünnepségén Gyurcsány Ferenc, aki több fontos bejelentést is tett. A miniszterelnök elmondta: a délelőtti, győri tárgyaláson megegyeztek abban, hogy az M1-es autópályáról közvetlen leágazást építenek az Audi győri gyárához, amelyet később a bővülő ipari parkban letelepedő cégek is használhatnak.

Az autópálya-csatlakozás költségeit a magyar kormány, a város, az Audi Hungaria Motor Kft. és több más cég állja.
A Kisalföld megtudta: az egymilliárd forint körüli összegre becsült beruházás egyharmadát a kormány fizeti, s egyharmaddal járul hozzá az Audi is. Egyhatod részt fizet Győr, a másik egyhatodon pedig azok a cégek osztoznak, amelyek ugyancsak élvezik majd a le- és felhajtó előnyeit. E vállalkozások koordinálását a gazdasági minisztérium vállalta.
Gyurcsány Ferenc közölte azt is: pont került arra a szerződésre, amelynek értelmében az Audi hatvanhektáros területet vásárol a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságtól. Mindez lehetővé teszi, hogy az Audi újabb bővítést hajtson végre telephelyén. Az ingolstadti központú cég magyar leányvállalata 700 millió forintot fizetett a hatvanhektáros területért. Gyáravató beszédének végén Gyurcsány úgy fogalmazott: „A jó Isten tartsa meg az Audit Magyarországon még legalább száz évig."

Az Audi AG részéről dr. Martin Winterkorn, az igazgatótanács elnöke idézte fel a mondást, amely szerint a szerszámgyártás művészet. Márpedig ezt a tevékenységet csak olyan helyen lehet végezni, ahol adott a megfelelő tudás és hozzáértés. Az elnök szavaiból kiderült, Győr ilyen hely, az Audi dolgozóinak 98 százaléka ugyanis szakképzett. Winterkorn ezúttal sem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel, s büszkén közölte, a jövő évtől Győrött készülő új Audi sportkocsikba bevésik a Made in Hungary feliratot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló termésre számítanak

A petőházi cukorgyárban néhány héten belül döntenek az ágazat sokakat kellemetlenül érintő… Tovább olvasom