Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Új bevásárlóközpontok épülnek

A tervek szerint három új bevásárlóközpont épül fel a közeljövőben Mosonmagyaróváron. A vásárlók igen, a helyi kiskereskedők kevésbé lelkesednek a multik megjelenéséért.
Úgy tűnik, nemcsak a megyeszékhely ígérkezik jól jövedelmező befektetésnek a különböző bevásárlóközpontok beruházóinak, hanem a kisebb városok, mint például Mosonmagyaróvár is. Az elmúlt néhány évben két nemzetközi áruházlánc is letelepedett bevásárlóközpontjával a Lajta-parti városban. A helyi kiskereskedők kevésbé, a környék lakói viszont annál inkább örültek a bővülő választéknak. Mosonmagyaróvár és vonzáskörzete vásárlóerejében többen látnak még kiaknázatlan lehetőségeket, ennek eredményeként jelenleg három újabb bevásárlóközpont épülhet a városban. Kettő a Királyhidai úti hipermarkettel szemben, egy pedig az egykori kórházi gazdasági épület helyén.
A Kisalföld információi szerint a Királyhidai úton épülő 4487 négyzetméteres létesítmény a Park Center Üzletközpont nevet kapja majd, míg mellette az Ausztriában már régóta jelen lévő Hofer épít bevásárlóközpontot. A kórházzal szemben pedig Spar-üzlet nyílik majd.
Zalán Zsolt, az építésügyi iroda vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a városban a jelenlegi nagyáruházak mellett három új bevásárlóközpont építését tervezik a befektetők. Építési engedéllyel jelenleg két épület rendelkezik. Mindkettő a levéli út mellett létesül.
Az egyik beruházás épületében nyolc üzletet-eladóteret alakítanak ki a hozzájuk tartozó kiszolgálórészekkel együtt. Az épületben előreláthatólag ruházati, cipő- és műszaki üzletek kapnak majd helyet. A tervezett, mintegy 4487 négyzetméter alapterületű bevásárlóközponthoz 220 férőhelyes parkoló is készül.
A másik épület különálló telken létesül, de az előbbivel szerves kapcsolatban, mivel a közlekedési útvonalaik összekapcsolódnak, és megközelítésük egymás telkén keresztül lesz lehetséges. Ez utóbbi, 1657 négyzetméteres épületben élelmiszer-áruházat alakítanak ki, az épülethez 106 férőhelyes parkoló készül majd.
Egy harmadik bevásárlóközpont műszaki előkészületei is folyamatban vannak a Karolina-kórházzal szemközti területen, a volt kórházi gazdasági épület telkén, illetve a környezetében levő területeken. Ennek a beruházásnak a pontos tervei még nem ismertek. Zalán Zsolt hozzátette: a beruházás csak a helyi építési szabályzat és szabályozási terv módosítása után engedélyezhető. Ennél a beruházásnál gondot okoz az ingatlan megközelítésének forgalomtechnikai kialakítása a kedvezőtlen közlekedési alapadottságok miatt. Jelenleg a közlekedési szakemberek dolgoznak a probléma megoldásán. A Királyhidai úti üzletközpont építését már megkezdték, várhatóan jövő év májusára végeznek a munkálatokkal. A másik két beruházás építése még nem indult meg.
Míg a vásárlók nagy várakozással tekintenek az újabb és újabb bevásárlóközpontok elé, a helyi kereskedők már kevésbé lelkesek a multik láttán. Domonkos Vince kiskereskedő, a megyei kereskedelmi és iparkamara kereskedelmi tagozatának elnökségi tagja elmondta: az elmúlt években a városban felépült bevásárlóközpon-

tok hatása érezhető a kisboltok forgalmában. A vállalkozó szerint, amennyiben ez így megy tovább, sokan kénytelen lesznek bezárni. Egyik oldalról valóban munkahelyet teremtenek a bevásárlóközpontok, másrészt viszont a kisboltok bezárásával munkahelyek szűnnek meg. A multik a különféle kedvezmények miatt kevesebb adót fizetnek, a megszűnő kisvállalkozá-

sok miatt pedig tovább csökken majd az önkormányzat bevétele. Domonkos Vince szerint az árakkal nem, viszont udvariassággal és az emberi kapcsolatokkal felvehetik a versenyt a bevásárlóközpontokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menedéket kértek

Százhuszonkét magyar állampolgár kért politikai menedékjogot az elmúlt négy hétben Svédországban,… Tovább olvasom