Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Új delfinfajt fedeztek fel

Azt régóta gyanították tudósok, hogy az ausztrál partoktól északra gyakran felbukkanó delfinek külön fajhoz tartoznak.
Új delfinfajt talált Ausztrália északi vizein egy nemzetközi kutatócsoport. A felfedezés segíti a tudományt abban, hogy jobban megértsék a cetfélék evolúcióját, és hatékonyabban védelmezzék őket.

A púposdelfinek családjára jellemző, hogy a hátúszójuk alatt jellegzetes, hosszanti domborulat található. Családjukba eddig három különböző fajt soroltak a kutatók - olvasható a New York-i Természettudományi Múzeum és a Wildlife Conservation Society (WCS) vezette kutatócsoportnak a Molecular Ecology című szaklapban megjelent tanulmányában.

Azt régóta gyanították tudósok, hogy az ausztrál partoktól északra gyakran felbukkanó delfinek külön fajhoz tartoznak, ám a feltevést mindeddig nem tudták bizonyítani, mivel a genetikai és hagyományos állattani adatok korlátozott mennyiségben álltak rendelkezésükre - mondta Guido Parra, az ausztrál Flinders Egyetem munkatársa.

A púposdelfinek testi sajátosságainak és DNS-változatainak vizsgálatához több mint kétszáz elpusztult állatot boncoltak fel, hogy a három óceánban élő rokonaikkal összehasonlítsák őket, és szövetmintát is vettek tőlük. Tanulmányozták 180, múzeumi vagy partra vetett púposdelfin koponyáját is. Végül 235 állat DNS-ét sikerült leírni, és az adatok azt bizonyították, hogy az ausztrál partoktól északra élő púposdelfinek külön fajt alkotnak.

A tanulmány eredményei alapján legalább négy faj sorolható a púposdelfinek családjába: az atlanti vagy nyugat-afrikai (Souza teuszii), amely az Atlanti-óceán keleti medencéjében, Nyugat-Afrika közelében él, az Indiai-óceán keleti és középső vizeiben élő indiai púposdelfin (Souza plumbea), a keleti vagy kínai púposdelfin (Sousa chinensis), amelynek élőhelye az Indiai-óceán keleti és a Csendes-óceán nyugati medencéje, a frissen azonosított negyedik faj pedig Ausztráliától északra él, és rendszertani neve még várat magára.

A WCS természetvédő szervezet szerint jelentős felfedezésről van szó, ritka ugyanis, hogy új emlősfajt sikerül azonosítani. A felfedezés abban is segít, hogy a tengeri emlősök evolúcióját jobban megértsék a tudósok, és hatékonyabb védelmi programokat dolgozzanak ki mindegyik delfinfaj megóvására.

Olvasóink írták

  • 1. Zotya100 2013. november 01. 11:20
    „Csodálatos állatok!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionnal ütközött egy autó Nyírmadánál

A balesetben egy ember súlyosan megsérült. A 41-es főutat lezárták. Tovább olvasom