Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Új fejezet a Kazaa-ügyben: az ausztrálok visszavágnak

A KaZaA fájlcserélő rendszer ausztrál tulajdonosai úgy döntöttek, hogy felveszik a kesztyűt és beperelik a legnagyobb amerikai filmstúdiókat és lemezcégeket.
A fájlcserélő rendszer gazdái szerint a multiknak egyszerűen fogalmuk sincs a KaZaA valódi mibenlétéről, nem értik a digitális kor lényegét, és ha ez nem elég, akkor ezek tetejében még monopolizálják is a szórakoztatóipart.
Ez már egy ellenlépés, hiszen nem is olyan régen a fent említett cégek felhatalmazást kaptak egy kaliforniai bírótól, aki megállapította, hogy a KaZaA nem menekülhet. Azaz hiába alapították Ausztráliában, valamint működik hivatalosan Vanatu szigetállamban, mégsem bújhat ki az USA igazságszolgáltatásának illetékessége alól. Már csak azért sem - indokolt a bíró - mert netező amerikaiak millióinak biztosít hozzáférést olyan tartalmakhoz, amelyeket a felhasználó illegálisan, vagyis a szerzői jogdíjak megfizetése nélkül töltenek le.
A Sharman Networks - aki a KaZaA Media Desktopot kifejlesztette - azzal támasztja alá viszontkeresetét, hogy éppen a nagy amerikai cégek élnek vissza a szerzői jogok adta lehetőségekkel, nem mellesleg pedig kisajátítják maguknak a teljes ipart. A Sharman szerint a szórakoztatóipari multik felett réges-rég eljárt az idő és nem veszik észre, hogy a vásárlók már nem akarnak CD-ket, DVD-ket és videokazettákat vásárolni.
A nagy stúdiók - MGM, Columbia Pictures, Disney, Paramount Pictures, - és a lemezcégek - BMG, EMI, Sony, Universal és Warner - nevetségesnek nevezték a vádakat.
A nagy pereskedés és vagdalkozás nyertesei egyelőre a felhasználók, akik továbbra is hozzáférhetnek a tartalomhoz. Sokak szerint teljesen felesleges az egész, hiszen amennyiben felülkerekednek a lemezcégek, akkor sem mennek semmikre.
Nincs olyan központi szerver ugyanis, amelyen az összes elérhető anyag tárolódik - mint a Napster esetében -, ha pedig a letöltést elősegítő szoftver letöltését akadályozzák meg, napokon belül lesz másik.
-korridor.hu-

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jancsó is tárgyalt Medgyessyvel

A gazdaság élénkítésére munkacsoport felállítását javasolja Medgyessy Péter miniszterelnök. A… Tovább olvasom