Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Új gépek a komáromi malomban

Egymilliárd forintért felújították a komáromi malmot. A beruházó Pannonmill Rt. ígéri, jövő áprilisban Csornán még ennél is korszerűbb üzemet ad át.
A komáromi malom épülete csaknem százéves. Egykori építői álmukban sem gondolták volna, hogy itt valaha teljesen pormentes üzem működik.

– Minden tökéletesen automatizált, hozzányúlni nemhogy nem kell, de nem is szabad – mondta el büszkén Csordás S. Tibor ügyvezető igazgató a felújított malom ünnepélyes avatását követő üzemlátogatáson a minap.
A százötvenről napi háromszáz tonnára növelt őrlési kapacitású malomban csak a külön erre a célra kialakított átlátszó falú csövekben, garatokban látható a liszt, a korpa, a búza.

A por- és csúszásmentessé tett padozathoz szükséges műgyantát négyzetméterenként nyolcezer forintért közvetlenül Nyugatról szerezték be. A négyszintes épület legfelső szintjén, a „szitapadon" – építészetileg is lenyűgöző megoldással – függesztették fel a két, egyenként nyolc tonna súlyú szitát. A korpától a lisztig minden őrlési frakció innen hull alá újra- és újra, míg végtermékké nem válik.

A csomagolóban a zsákos készárun egyelőre még a Hungaromill cégnév olvasható, de hamarosan felváltja a Pannonmill elnevezés. Mint lapunk is beszámolt róla, a Pannonmill Rt. július elsején jött létre, a korábbi Pannon-Gabona (Győr- Moson-Sopron megye), a Hungaromill (Komárom-Esztergom megye) és a miskolci székhelyű Pannon Borsod Kft. összeolvadásából.

A cégcsoport központja Komáromban maradt, s hét megyében találhatók telephelyei. Évente 250–300 ezer tonna búza és 6–7 ezer tonna rozs őrlésére képesek, a Pannonmillé ezzel Magyarország legnagyobb malomipari kapacitása.

Az osztrák tulajdonosi csoport ugyanakkor – mint azt képviseletükben Christian Teufel az ünnepségen bejelentette – egy hamburgi malomipari cég megvásárlásával nemrég Európa legnagyobb szakmai befektetőjévé vált. Csordás S. Tibor ügyvezető igazgató mindezt kiegészítve elárulta: a teljesen zöldmezős beruházásként indult, jövő év áprilisára elkészülő új csornai malomba már a komárominál is modernebb berendezést építenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premierfilm: A Bourne-csapda

Két évvel ezelőtt Jason Bourne azt hitte, elmenekült a múltja elől. Tévedett - előző élete ismét… Tovább olvasom