Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Új helyszín kell a szabadtéri színpadnak

Hegykő háromszáztíz nézőt befogadó szabadtéri színpadának ügye immár a központi tervtanács elé került. A község idei művészeti fesztiválja idejére több százezer forintos költséggel ideiglenes színház épül.

A hivatalos értesítést várják

– A hegykői tornacsarnok és a patak közötti területre tervezett szabadtéri színpad ügye immár a Budapesten működő Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács (KÉMT) elé került. Ennek eredményéről még nem kaptunk hivatalos értesítést – tudtuk meg dr. Jakab Zsolttól, Hegykő jegyzőjétől, aki elmondta: az önkormányzat nyári szabadtéri színpad tervezésére még 2004-ben írt ki tervpályázatot hegykői kötődésű fiatal, kezdő építészek számára. A Zambó Terézia Ybl-díjas, Fekete Szilárd és dr. Varga Józsefné építészek alkotta zsűri Kugler Péter munkáját, látványtervét javasolta kidolgozásra, illetve megvalósításra. A 150 négyzetméteres színpad és a hozzá lépcsőzetesen csatlakozó széksorok engedélyezési dokumentációja egy évvel ezelőtt készült el. Az építésügyi hatóság és a Nyugat-dunántúli Területi Főépítészeti Iroda – Hegykő világörökségi státuszára figyelemmel – viszont szükségesnek tartotta, hogy a tervet az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal keretében Budapesten működő KÉMT véleményezze. E testület 2005 őszen a tervdokumentáció kiegészítését rendelte el.

Ki kellett egészíteni

– Ennek megfelelően dokumentálnunk kellett a színpad elhelyezésével érintett teljes kéthektáros terület építészeti és kertészeti megoldásának a tervét, valamint a közlekedési, szerkezeti és a látványban megjelenő kapcsolatait a közvetlen és a tágabb környezettel – folytatta dr. Jakab Zsolt. – A dokumentációhoz csatolni kellett a környezetet ábrázoló rajzokat és fotókat, továbbá a tervezett utcakép rajzát is. Megjegyzem, ez önmagában csaknem nagyobb munka volt, mint maga a színpad tervének elkészítése – hangsúlyozta a jegyző.

A vízelvezetés nem megoldott

A hiánypótlás teljesítését követően a tervtanács a napokban szakmailag véleményezte a dokumentációt, amelyről egyelőre még nem kapott értesítést az önkormányzat. A zsűrizés opponense Körmendy János, megyénk korábbi főépítésze volt, aki lapunk érdeklődésére elmondta: a tervtanács végül új helyszínt javasolt a hegykői szabadtéri színpad felállítására. Ennek legfőbb oka a sportcsarnok és a színpad funkcionális viszonyaiból, s a tervezett színpad domb alján lévő helyéből ered, ahol a vízelvezetés nem megoldott.
Dr. Jakab Zsolt ezzel összefüggésben megjegyezte: Hegykő egyelőre csak az igényeiknek – és anyagi lehetőségeiknek – megfelelő szabadtéri színpadot szeretne építtetni. Megvárják a hivatalos értesítést, s annak tükrében fognak tovább lépni. Annál is inkább, mivel a központi tervtanácsi ajánlás nem kötelező érvényű határozat, viszont az is igaz, hogy nem szeretnék figyelmen kívül hagyni a felvetett szempontokat sem. A 15–20 milliós projekt – az uniós pályázatok függvényében – legkorábban 2008–2009-ben valósulhat meg. Ettől függetlenül amíg Hegykőnek nincs állandó színpada, a június 21-én kezdődő s július 2-ig tartó Hegykői Művészeti Fesztivál idejére ideiglenes fedett színpadot és „lelátós” nézőteret hoznak létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német nyelvi tábor

Tovább olvasom