Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Új igazgató a megyei múzeum élén

Perger Gyula néprajzkutató húsz éve, végzős egyetemistaként került a győri Xántus-múzeumba. Hat évvel ezelőtt a nagy múltú intézmény igazgatóhelyettese lett, majd a megyei közgyűlés döntése alapján 2004. július elsejétől igazgatója.
A „megszüntetve megőrzés" elve alapján akarja irányítani az elkövetkező öt esztendőben a megyei múzeumot Perger Gyula, akinek pályázatát április végén fogadta el a közgyűlés, kinevezése július elsejétől szól. „Látni kell a jövőt, hogy mi lesz a múlt" – fogalmazott a Kisalföldnek az új igazgató, aki elmondta, hogy nagyon sokat tanult elődjétől, dr. Szőnyi Esztertől, így a váltás nem azt jelenti, hogy „a régi bőrgarnitúrától a munkatársakig" mindent lecserél. Véleménye szerint „az eddigi rendszer folytatható, a részátalakításoknak pedig nem személyi és gazdasági okai vannak, hanem, hogy megváltoztak a kultúrával kapcsolatos igények".

– Most készül egy tervezet a megye múzeumi struktúrájának átalakítására, ami – megjegyzem – az országban a legnagyobb. Hatékony, gyakorlatias és átjárható rendszert szeretnénk, amelynek megvalósulását a közművelődési, pénzügyi és jogi szakemberekből álló múzeumi tanács segítené – mondta Perger Gyula, majd hozzátette: – Az átalakítás részeként el kell érnünk azt, hogy a megyei szervezet intézményei ne ismételjék egymást, vagyis a látogató ne ugyanazzal találkozzon minden múzeumban, hanem a helyi sajátosságokkal gazdagodva térhessen haza.

Az elképzelések szerint például Sopronban a hagyományos polgári kultúrát, Mosonmagyaróváron a Szigetköz természeti kincseit, Kapuváron és Csornán a rábaközi kisvárosok néprajzi és történeti anyagát ismerhessék meg az érdeklődők. Átjárható lenne az új rendszer, ami nem új gyűjtéseket, hanem a megmutatkozás sajátos formáját jelentené.

Perger Gyula beszélt arról is, hogy „a megyei múzeum eddig is jobbnál jobb kiállításokkal lepte meg a közönséget, de az élmény idővel elveszett".

– Azt szeretnénk, ha a látogatók hazavihetnék a pillanatot, amiből évek múlva is felidézhetnék a múlt látott darabjait. Ezért terveink szerint jövőbeli kiállításainkat közérthető, olvasható nyelvezettel, valamiféle nyomatott formában (például katalógus, tanulmánykötet) is megörökítenénk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fék nélkül - Michel Vaillant

Ahhoz, hogy egy autóversenyző életben maradjon, nagyon jónak kell lennie. Ő a 24 órás Le Mans… Tovább olvasom